Progresējot sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, redz iespēju pārtraukt Balto karogu akciju

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) augustā uzsāka Balto karogu akciju, reaģējot uz plānotajām nekustamā īpašuma kadastra vērtību izmaiņām, kas draudēja ar nesamērīgu nodokļa lēcienu. Nozares viedoklis tika sadzirdēts, un, progresējot sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, nekustamā īpašuma attīstītāji, investori un īpašnieki pārtrauc miermīlīgo protesta akciju, noņemot vairāk nekā 100 izkārtos baltos karogus. Valdībā, sadarbojoties ar nozares pārstāvjiem, ir sākts aktīvs un mērķtiecīgs darbs pie tā, lai krasas nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas nenotiktu, un Latvijā tiktu nodrošināts konkurētspējīgs nodokļa maksājums.

Ar Balto karogu akcijas palīdzību nozares pārstāvji vērsa lēmumpieņēmēju uzmanību uz Valsts zemes dienesta izstrādātās īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodikas nepilnībām un no tās izrietošajām sekām uz nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem. Lai tuvākajos gados gaidāmās izmaiņas nevis sagrautu Latvijas konkurētspēju nekustamā īpašuma tirgū, bet to veicinātu, šobrīd NĪAA biedri iesaistās divās darba grupās – Finanšu ministrijas darba grupā par nekustamā īpašuma nodokli un Valsts zemes dienesta darba grupā par kadastrālo vērtību vērtēšanas metodiku. Tādējādi nozares pārstāvjiem ir iespēja paust savu viedokli nozares sakārtošanā, lai jaunās kadastra vērtības un nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina modelis radītu pozitīvu vidi īpašumu attīstībai Latvijā.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Esmu gandarīts, ka mums kopīgi izdevās apturēt nekustamā īpašuma nodokļa celšanu gan attīstītājiem, gan privātpersonām. Vēlreiz jāuzsver, ka kadastrālās vērtības nav nekustamā īpašuma nodoklis. Mēs turpināsim aizsargāt gan mūsu uzņēmējus, gan mūsu iedzīvotājus no nodokļa kāpuma. Vienlaikus mums ir jārada caurspīdīga un saprotama jaunā kadastrālo vērtību sistēma – tieši tāpēc, lai veicinātu investīciju ienākšanu Latvijā un izslēgtu tos investoru biznesa riskus, kas saistīti ar nesaprotamām īpašumu vērtībām.” Ministrs uzsver, ka nekustamā īpašuma nodokļa politikai attiecībā uz attīstītājiem jābūt tādai, lai Rīgu padarītu konkurētspējīgu starp Baltijas valstu galvaspilsētām. Kā zināms, tieši jauno objektu attīstībā mēs esam būtiski iepalikuši no Viļņas un Tallinas.

Iepriekš arī citi valdības pārstāvji ir norādījuši uz izmaiņu nepieciešamību nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā, lai jauno kadastrālo vērtības pieņemšana neradītu situāciju, kurā strauji pieaug Latvijas iedzīvotāju izdevumi. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš intervijā norādījis, ka “valdība neapstiprinās jaunās kadastrālās vērtības, ja nebūs jaunas un pieņemamas nodokļu likmes, kas būs krietni zemākas”. Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs intervijā izteicis apgalvojumu, ka “pēc nekustamā īpašuma nodokļa politikas pārskatīšanas nodokļa likme varētu svārstīties 0,2-0,4% apmērā, kā tas ir vidēji Eiropā.”

NĪAA biedri uzsver, ka, lai gan pagaidām valdības rīcība saskan ar nekustamā īpašuma attīstītāju mērķiem, nozare turpinās aktīvu darbu un sekos līdzi notikumu attīstībai. “Mēs ļoti atzinīgi vērtējam, ka mūsu bažas ir sadzirdētas un tiek sperti pirmie soļi nekustamā īpašuma nodokļa sakārtošanā. Mūsu mērķis ir padarīt Latvijas nekustamā īpašuma vidi sakārtotāku, investoriem pievilcīgāku un konkurētspējīgāku kaimiņvalstu vidū, un saredzam, ka ar mūsu iesaisti darba grupās varam palīdzēt šo mērķi sasniegt. Tieši tāpēc šobrīd baltos karogus pie savām ēkām noņemam, iezīmējot akcijas noslēgumu reizē ar Latvijas svētku nedēļas sākumu un to vietā paceļot valsts karogus. Tomēr mēs nezaudēsim modrību – ja draudi nekustamā īpašuma nodokļa lēcienam atjaunosies, atsāksim Balto karogu akciju ar divtik lielu sparu, lai atkal rosinātu izvērtēt pieņemtos lēmumos un to ietekmi uz valsts nākotni,” norāda Mārtiņš Vanags, NĪAA valdes priekšsēdētājs.

Zaļā Josta - Reklāma