Pavļuts: Pacientu tiesību aizsardzībā nav vietas neiejūtīgam formālismam

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Lai pārrunātu Veselības inspekcijas darbu pacientu tiesību aizsardzībā, saziņā ar pacientiem un sabiedrību, veselības ministrs šodien, 10. janvārī, attālināti tiksies ar Veselības inspekcijas vadītāju. Ministrs ar Anitu Slokenbergu pārrunās arī inspekcijas priekšlikumus ārstu profesionālās rīcības kontroles uzlabojumiem, kurus izstrādāt iepriekš lūdza ministrs.

Veselības ministrs jau tuvākajā laikā pulcēs kopā jomas speciālistus, lai veidotu visaptverošu un plašu diskusiju, kā atbilstoši mūsdienu sabiedrības tendencēm uzlabot ārstniecības personu un pacientu sadarbību kopēja mērķa sasniegšanai – pacienta veselības uzlabošanai. Tostarp arī Veselības inspekcijai, ir jābūt iestādei, kas spēj rīkoties aktīvi un  ir labās prakses atbalsts gan pacientam, gan ārstam. Pēdējā laikā aktualizētie jautājumi par pacientu tiesību aizsardzību, sūdzību izskatīšanu un saziņu ar medijiem norāda, ka Veselības inspekcijas darbā ir vajadzīgas pārmaiņas.

Saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par imunologu Jevgēniju Ņikiforenko, kurš, iespējams, veicis savai specialitātei neatbilstošas manipulācijas, kuras pacientes raksturoja kā seksuālu uzmākšanos, veselības ministrs uzdevis Veselības inspekcijā veikt dienesta pārbaudi. Tās mērķis būs noskaidrot arī mediju pieprasīto pārbaudes materiālu iznīcināšanas faktiskos un tiesiskos apstākļus.

Papildu informācija: Lāsma Bindere, Veselības ministra komunikācijas padomniece

Zaļā Josta - Reklāma