Operas zvaigznes izpildīs Gustava Mālera monumentālo opusu “Zemes dziesma”

No 27. līdz 31. jūlijam Dzintaru koncertzālē 7. Jūrmalas festivāla ietvaros klātienē notiks pieci krāšņi koncerti. Viens no svētku aizraujošākajiem notikumiem būs izcilā komponista Gustava Mālera monumentālā opusa Zemes dziesma atskaņojums, kas notiks 29. jūlijā pulksten 20:00. Šī izcilā darba solisti būs pasaulslavenais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko un starptautiski atzītais Latvijas mecosoprāns, Frankfurtes operas soliste Zanda Švedē. Diriģenta vietu ieņems Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents Andris Poga.

Diriģents Leonards Bernšteins par izcilāko Mālera simfoniju nosauca Gustava Mālera Zemes dziesmu. Apjomīgs darbs diviem solistiem un orķestriem sešās daļās stāsta par dzīves īstermiņa dabu un nāves neizbēgamību, aizraujošā finālā vedot mūs pie mūžības vārtiem tādā veidā, ka tikai cilvēces spožākie sasniegumi mākslas joma var darīt. Tās tekstu veido ķīniešu dzejnieku 8. gadsimta dzejoli, kas tulkoti vācu valodā.

Gustavs Mālers pieder vēlu romantiķu un agrīno modernistu paaudzei 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Mūsdienās viņu pamatoti uzskata par vienu no izcilākajiem divdesmitā gadsimta simfonistiem, kura simfonijas ietilpst katra sevi cienošā orķestra repertuārā. Filmā “Zemes dziesma” Mālers apvieno divas spēcīgākās kaislības – par simfoniju un dziesmu, kuru viņš komponējis visu mūžu. Mālera dziesmas ir kā personīga dienasgrāmata, un deviņās simfonijās viņš mēģināja radīt visaptverošu vēstījumu cilvēcei, atspoguļojot savas pārdomas par mūžību, cilvēci, Dievu un nāvi. Viņa darbos liela nozīme ir groteskai, ikdienas mūzikai un dabai. Ģēnijs komponists “Zemes dziesmu” sacerēja jau mūža beigās, atgādinot par dzīves un nāves cikliskumu, un tas tiek uzskatīts par viņa darba kvintesenci.

Koncerta soliste būs pasaulē pazīstamais Latvijas mecosoprāns Zanda Švedē, Frankfurtes operas soliste kopš 2018. gada. Zanda Švede piedalījusies dažādās ASV operās, izpildot lomas Kanzasā, Sietlā un Pitsburgā, Sanfrancisko, Ziemeļkarolīnā un Palmbīčas operā, kā arī Aidaho, Čikāgas Liriskajā operā un Atlantas operā. Papildus skatuves attēlu interpretēšanai Zviedrs ir arī aktīvs koncerta žanra mākslinieks. Kopā ar Sanfrancisko simfonisko orķestri viņa izpildīja Bēthovena Devīto simfoniju un diriģenta Gustavo Dudamela vadībā dziedāja mecosoprāna partiju Bernšteina misē kopā ar Losandželosas filharmoniju.

Pasaulslavenais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko ir uzstājies uz pasaules slavenākajām operu un koncertu skatuvēm, spēlējot tenoru galvenās lomas, kuru skaits jau tuvojas trīsdesmit. Metropolitēna opera Ņujorkā, Milānas La Scala, Londonas Koventgārdena, Vīnes Valsts opera ir tikai dažas no prestižajām skatuvēm, kas regulāri uzaicināja Aleksandru Antoņenko piedalīties operas iestudējumos. Viena no viņa vizītkartēm opermūzikas pasaulē ir titulloma Džuzepes Verdi operā Otello.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģents būs Andris Poga, topošais Stavangeras simfoniskā orķestra galvenais diriģents no 2021./2022. gada sezonas. Pēdējās sezonās viņš ir vadījis daudzus pasaules vadošos orķestrus – Ziemeļvācijas Radio Elbas filharmonijas orķestri (NDR), Ķelnes Radio simfonisko orķestri, Minhenes un Drēzdenes filharmonijas orķestri, Berlīnes Vācijas simfonisko orķestri, Leipcigas Gewandhaus orķestri, Cīrihes Tonhalle un citi.

No 27. līdz 31. jūlijam Dzintaru koncertzālē 7. Jūrmalas festivāla ietvaros klātienē notiks pieci krāšņi koncerti. Festivāla goda viesis operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko kopā ar Latvijā un visā pasaulē atzītiem māksliniekiem Raimondu Paulu, Kseniju Sidorovu, Ivetu Apkalnu, Zandu Švedi, Intaru Busuli, Laimu Vaikuli, Daumantu Kalniņu, Dināru Rudāni, lielo grupa Sinietta, Latvijas radio Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģenti Ainars Rubiķis un Andris Poga, kā arī citi mākslinieki aicina uz grandiozu vasaras muzikālu piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē. Īpašs festivāla notikums ir svinīgais koncerts, kas veltīts maestro Raimonda Paula 85. dzimšanas dienai!

Jūrmalas festivāla koncertu apmeklētājiem būs jāuzrāda savietojams sertifikāts, kas apstiprina vakcinācijas pret Covid-19 faktu vai šīs slimības pārnešanu, kā arī personu apliecinošs dokuments. Noteikumi attiecas arī uz bērniem.

Jūrmalas svētki notiek, pateicoties Jūrmalas pilsētas atbalstam.


Zaļā Josta - Reklāma