No ziemas sezonas sākuma 342 adresēs pašvaldība veikusi ietvju piespiedu sakopšanu; šovakar Rīgā gaidāms apledojums

Piespiedu ietvju tīrīšanu Rīgas pašvaldība šoziem veikusi kopumā 342 adresēs, no tām 195 adresēs sakopšanu veica pašvaldības nolīgtais komersants, bet 147 to veicis namīpašnieks vai apsaimniekotājs. Saskaņā ar laika prognozes brīdinājumu, Rīgā šovakar gaidāms neliels sasalstošs lietus un smidzināšana, kas turpināsies līdz 13. janvāra dienas vidum, veidojot stipru apledojumu uz ietvēm un brauktuvēm. Namu īpašnieki aicināti pievērst pastiprinātu uzmanību ietvju pretslīdes nodrošināšanai.

Saistībā ar ietvju un jumtu sakopšanu šajā ziemas sezonā Rīgas domes Administratīvā inspekcija līdz 11. janvārim izdevusi kopumā 411 administratīvos aktus, bet Rīgas pašvaldības policijā uzsākti 614 administratīvo pārkāpumu procesi, kā arī saņemta informācija par 234 negadījumiem, kuros gājēji guvuši traumas – 220 no tiem nokrītot uz ietves, bet 14 gadījumos no jumta krītoša sniega vai ledus dēļ. Tāpat saņemta informācija par 87 krītoša sniega vai ledus bojātām automašīnām. Administratīvo pārkāpumu procesi pārsvarā uzsākti gadījumos, kuros ir nodarīts kaitējums (gūta trauma vai bojāts īpašums) un par nenotīrītiem jumtiem.

Nesen paplašināta Rīgas ietvju piespiedu sakopšanas kārtība. Ne vien Rīgas domes Administratīvajai inspekcijai, bet arī Rīgas pašvaldības policistiem tagad ir tiesības namu īpašniekiem vai apsaimniekotājiem piespriest operatīvu ietves piespiedu sakopšanu.

Noteiktās pilsētas centra ielās ar palielinātu gājēju plūsmu pašvaldība ik dienu turpina veikt pagājušā gada nogalē iesākto pastiprinātas kontroles praksi, kurā, konstatējot ietves stāvokļa neatbilstību noteikumiem, piespiedu sakopšanu uzreiz veic pašvaldības mobilās tīrīšanas brigādes. Pēc tās namu īpašnieks saņem rēķinu par darbu veikšanu. Pastiprinātas kontroles maršruti ir pieejami mājaslapā riga.lv sadaļā “Sniega tīrīšana”.

Par jautājumiem, kas saistīti ar ietvju uzturēšanu ziemā, iedzīvotāji var vērsties Rīgas pašvaldības policijā pa tālruni 110 vai tās mobilā tālruņu aplikācijā, pievienojot nekoptas vietas adresi un fotogrāfiju, kā arī Apkaimju iedzīvotāju centrā pa bezmaksas informatīvo tālruni 80000800.

Tostarp pašvaldības mājaslapā riga.lv izveidota sadaļa “Sniega tīrīšana”, kurā iedzīvotāji var uzzināt aktualitātes un informāciju par ielu, ietvju un jumtu tīrīšanu, kā arī aizpildīt e-pieteikumu, ziņojot par vietām, kas būtu sakopjamas.

Aizpildot e-pieteikumu, jānorāda vietas adrese un jāpievieno fotogrāfijas, kas palīdzēs operatīvāk uzrunāt namīpašniekus vai ielu uzturēšanas uzņēmējus.

Par savlaicīgu ietvju neattīrīšanu no sniega un apledojuma maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 350 eiro, bet juridiskām personām – 1400 eiro.

Ietves sakopšanas darbi Rīgā veicami katru dienu līdz plkst. 8, mainīgos laikapstākļos papildus arī dienas gaitā. Pretslīdes nodrošināšanai izmantojams smilts-sāls maisījums, aizliegta tīra sāls izmantošana. Ietves attīrāmas vismaz 50% apjomā no kopējā to platuma, bet ne mazāk kā 1,5 m platumā.

Pašvaldība turpina piedāvāt piegulošo teritoriju apsaimniekotājiem ietvju sakopšanai 50 kg smilšu bez maksas, kuras var saņemt Apkaimju iedzīvotāju centros. Lai saņemtu pretslīdes kaisāmo materiālu iepriekš jāpiesakās Apkaimju iedzīvotāju centrā, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālruni 80000800.

Kopā Rīgā ir aptuveni trīs miljoni kvadrātmetru ielām piegulošo ietvju 1500 kilometru garumā.

Informāciju sagatavoja: Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes projektu koordinatore Daiga Konošonoka

Zaļā Josta - Reklāma