No trešdienas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā būs obligātas

Sejas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā visā Latvijā no trešdienas, 7. oktobra, būs obligātas. To paredz Ministru kabineta pirmdien, 5. oktobrī, akceptētie grozījumi noteikumos “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

ĪSUMĀ:

  • Latvijā mēnesi sabiedriskajā transportā aizsargmaskas būs obligātas.
  • Izņēmumi 13 gadus nesasnieguši bērni un personas ar veselības problēmām. 
  • Nederēs šalle vai lakats; vajadzēs medicīniskās vai higiēniskās maskas, vairogus.
  • Vēl vērtēs kārtību, kā kontrolēt un sodīt par prasības neievērošanu.
  • Veselības ministrijā vērtē papildu drošības pasākumus un ierobežojumus.
  • Aicina ievērot drošības pasākumus, lai nebūtu jāievieš papildu ierobežojumi.
  • Cilvēkiem iespēju robežās jāstrādā attālināti, teica valdības pārstāvji.
  • Epidemiologs: Latvijā divu nedēļu laikā Eiropā lielākais Covid-19 pieaugums.
  • PTAC: Tirgū higiēnas maskas ir pieejamas; iesaka pievērst uzmanību ražotāja informācijai.

No trešdienas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā būs obligātas Kristaps Feldmanis00:00 / 03:02Valdība noteica, ka mutes un deguna aizsegi sabiedriskajā transportā būs obligāti no trešdienas, 7. oktobra, līdz 6. novembrim. Līdz šim šāda prasība bija divās pašvaldībās – Kuldīgā un Daugavpilī.

Tā kā svarīgi ir masku valkāt pareizi un bērni nav galvenie Covid-19 pārnēsātāji,

aizsargmaska nebūs obligāta bērniem līdz 13 gadu vecumam. Izņēmums būs arī cilvēki, kam aizsargmasku grūti nēsāt veselības dēļ.

Piemēram, ja personai kustību traucējumu dēļ ir apgrūtināta maskas uzlikšana vai personai ir psihiskās veselības traucējumi, skaidroja Veselības ministrijā (VM).

Veselības ministre Ilze Viņķele (“Attīstībai/Par!”) skaidroja, ka obligāta masku lietošana attieksies arī uz skolēnu pārvadājumiem jeb tā sauktajiem “skolu autobusiem”, ņemot vērā izņēmumu, ka 13 gadus nesasnieguši bērni aizsargmasku var nevilkt.

Ministre piebilda, ka šis ir papildu drošības pasākums, kas saistīts ar Latvijā pēdējās nedēļās pieaugušo Covid-19 saslimšanas gadījumu skaitu.

VM norādīja, ka sabiedriskais transports šobrīd ir vieta, kur ir apgrūtināta savstarpējās distances ievērošana, kā arī aukstā laikā nav iespējas transportu labi vēdināt, tāpēc, pieaugot saslimstības rādītājiem, pieņemts lēmums par obligātu sejas masku valkāšanu brauciena laikā. Šāds solis ļaus vēl pagaidām neieviest stingrākus pulcēšanās un citus ierobežojumus. 

VM tiek vērtēti citi iespējamie papildu drošības pasākumi. Iespējams, būs jāvērtē publiskos pasākumos iekštelpās maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits – tur, kur nav personificēto sēdvietu, atzina ministre. Viņa norādīja, ka VM arī seko līdzi, kā rīkojas citas Eiropas valstis. Piemēram, Lielbritānijā saīsināts restorānu un krogu darba laiks.

Ministre gan norādīja: “lai neķertos klāt ierobežojumiem”, maksimāli būtu jāievēro drošības pasākumi, tostarp iespējas strādāt attālināti, kā arī interešu izglītību maksimāli nodrošināt attālināti. Premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) arī aicināja ievērot distancēšanos un roku higiēnu, kā arī iespēju robežās strādāt attālināti.

Veselības ministre Viņķele piebilda, ka aizsargmasku lietošana ir viens no vīrusa izplatību ierobežojošajiem pasākumiem. To var noteikt kā obligātu pie noteiktas vīrusa izplatības.

Pašlaik saslimstība ar Covid-19 sasniegusi tādus apmērus, ka aizsargmasku lietošana vismaz sabiedriskajā transportā jānosaka par obligātu. 

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs piebilda, ka divu nedēļu laikā saslimstība ar Covid-19 Latvijā ir pieaugusi astoņas reizes. Šobrīd Latvijā ir visaugstākais slimības izplatības pieaugums Eiropā – 172% kāpums divu nedēļu laikā.Tikmēr Eiropas kopējais pieaugums esot krietni zemāks 14%. Tādēļ ir jārīkojas laicīgi, un sejas maskas sabiedriskajā transportā ir viens no efektīviem veidiem.SPKC epidemiologs Jurijs Perevoščikovs Kristaps Feldmanis00:00 / 01:05

“Maska vislabāk iedarbojas uz to, ka vīruss neiet tālāk no šī cilvēka, kurš ir inficēts. Vīruss kopā ar pilieniem pārsvarā paliks šajā maskā. Tas, kas ir izdalīts ārējā vidē, neies tālāk par dažiem desmitiem centimetru,” sacīja SPKC pārstāvis.

Pēc SPKC epidemiologa teiktā, aizsargmaskas lietošana lielākoties pasargā citus, bet kaut kādā mērā arī pašu no saslimšanas ar Covid-19. Sejas aizsegšana ar šalli vai lakatu nav efektīva, tāpēc noteikta prasība sabiedriskajā transportā valkāt medicīniskās vai higiēniskās maskas, kā arī sejas vairogus, piebilda veselības ministre.

Satiksmes ministrija otrdien, 6. oktobrī, izskatīšanai valdībā virza kārtību, kas paredzēs to, kā tiks kontrolēta prasības ievērošana, un arī noteiks soda mērus par prasības neievērošanu. Veselības ministre atzina – no iepriekšējās reizes, kad sejas maskas sabiedriskajā transportā bija jālieto, ir gūta mācība, un šoreiz paredzams, ka kontrole būs striktāka.

Foto: Veselības ministrija

Foto: Veselības ministrija

Foto: Veselības ministrija

Foto: Veselības ministrija

Foto: Veselības ministrija

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atzīst, ka pašlaik tirgus lielākam pieprasījumam ir daudz gatavāks, nekā tas bija pavasarī.

No visiem tirgū pieejamajiem masku veidiem tieši higiēnas maskas ir atrodamas vislielākajā skaitā, respiratori un medicīnas maskas mazāk, atzīst centrā.

Tomēr PTAC atzīst, ka kopš pavasara ir palielinājies piedāvājumu skaits un ir labāka masku kvalitāte. Lai palīdzētu patērētājiem izvēlēties sev piemērotāko masku, centrs ir izstrādājis vairākas rekomendācijas.

“Pirmkārt, ja tā ir higiēniskā sejas maska, kā mēs to saucam, ja tas nav ne respirators, ne medicīniskā maska, noteikti jāskatās uz iepakojumu – kas ir ražotājs, kā arī jābūt visai ražotāja kontaktinformācijai. Tāpat arī mēs iesakām iegādāties maskas, kas ir ražotas saskaņā ar Eiropas Savienībā pieņemtajām vadlīnijām. Tāpat ir ļoti svarīgas dažādas instrukcijas, kas saistītas ar maskas lietošanu, bet galvenais ar tās kopšanu. Mēs arī iesakām izvēlēties daudzreiz lietojamās maskas, jo tas mazina vides piesārņojumu, bet, ja mēs izvēlamies daudzreiz lietojamo masku, tā tiešām ir ļoti rūpīgi jākopj. Droši vien, ka cena nebūs tas noteicošais, pēc kā ir jāizvēlas. Es tiešām ieteiktu skatīties uz iepakojumu, cik ražotājs atbildīgi norāda visu informāciju par masku un tās lietošanu un kopšanu – tas ir galvenais kritērijs,” pastāstīja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Vēl atbildīgās amatpersonas atkārtoti atgādina, ka divu metru distance un regulāra roku mazgāšana aizvien ir obligāta.

KONTEKSTS:  

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti 40 jauni Covid-19 gadījumi. Latvijā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzis 20.skatīt kartiCovid-19 koronavīrusa
izplatība Latvijā

Zaļā Josta - Reklāma