Mēness aptieka: tikai piektā daļa Latvijas iedzīvotāju gatavojas vakcinēties pret Covid-19 – uz pusi mazāk pret gripu

Tikai aptuveni piektā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju šoruden gatavojas vakcinēties pret Covid-19 un gandrīz uz pusi mazāk – pret gripu. Visaktīvāk no šo slimību iespējamajām sekām ar vakcīnas palīdzību sevi gatavojas pasargāt gados vecākie iedzīvotāji, noskaidrots „Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā. Neliela daļa iedzīvotāju vakcinēsies vēl pret citām slimībām kā difterija, saslimšana ar pneimokoku, malāriju u.c., bet vairākums aptaujāto – 68% – šajā rudenī nav plānojuši saņemt kādu no Latvijā pieejamajām vakcīnām. 

Neraugoties uz speciālistu aicinājumiem neatlikt vakcināciju pret gripu un Covid-19, šoruden  pret gripu plāno vakcinēties vien 13% aptaujāto iedzīvotāju, procentuāli vienādi sievietes un vīrieši – katrā no šīm grupām pa 13%. Aktīvākie vakcīnas saņēmēji gatavojas būt seniori no 60-74 gadiem – 23% no šajā vecuma grupā aptaujātajiem. Vismazāk apstiprinošo atbilžu aptaujā par šo jautājumu saņemts no jaunākās 18 – 29 gadus veco iedzīvotāju grupas, kurā tikai 8% atbildējuši, ka plāno vakcinēties pret gripu. Latgalē, Vidzemē vidēji tikai 10% iedzīvotāju varētu vakcinēties pret gripu, bet pārējos reģionos un galvaspilsētā vidēji 15%. 

Rudenī pret Covid-19 vakcīnu gatavojas saņemt 22% aptaujāto iedzīvotāju, šādu atbildi no 

vairākām iespējamajām apstiprināja 25% vīrieši un 20% sievietes. 60-74 gadus veco senioru vidū vakcinēšanās pret Covid-19 būs aktuālākā – to apstiprinājis 31% šīs vecuma grupas aptaujāto. Pārējās vecuma grupās, lai izvairītos no smagas saslimšanas ar Covid-19, vakcīnu varētu saņemt 19-22% iedzīvotāju. Pierīgā dzīvo visvairāk – 26% no aptaujātajiem, kuri apstiprinoši atbildēja, ka vakcinēsies pret Covid-19, bet vismazāk Kurzemē – 17% un Latgalē – 19%. 

“Saņemot vienreizēju vai ar zināmu regularitāti vakcinācijas kalendāram atbilstošu kādu no vakcīnām, varam izvairīties no dažādām slimībām vai no saslimšanas ar tām smagā formā. Ir satraucoši, ka lielākā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju šajā rudenī nav plānojuši saņemt kādu no pieejamajām vakcīnām. Turklāt daļa no tām ir pieejamas bez maksas! Par nepieciešamo vakcīnu ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu, jo, lai arī ir izsniegta potēšanas pase, piemirstam ieskatīties vakcinācijas kalendārā – vai nav laika saņemt atkārtotu vakcīnu pret difteriju, ērču encefalītu vai kādu citu slimību. Iepriekšējos pāris gados valstī bija noteikti epidemioloģiski drošības pasākumi, nēsājām maskas, ievērojām distancēšanos un tas ietekmēja arī gripas izplatību, kas nav bijusi plaša. Taču  tā nav precīzi paredzama, un ir vēlama savlaicīga vakcinēšanās pret šo lipīgo slimību, kas daļai pacientu var būt smagā formā. Arī pandēmija aizvien ir aktuāla, tādēļ īpaši gados vecākiem cilvēkiem un riska grupā esošajiem būtu svarīgi vakcinēties pret Covid-19,” uzsver  „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.  

Aptaujas dati liecina, ka skaitliski maz – tikai 1-3% šajā rudenī varētu vakcinēties vēl pret citām slimībām, piemēram, difteriju, pneimokoku, malāriju (drošībai eksotiskos ceļojumos) u.tml. 

68% iedzīvotāju aptaujā norādīja, ka šajā rudenī nevakcinēsies – attiecīgi 64% vīrieši un 72% sievietes. 55% no vecākajā iedzīvotāju grupā (60-74 gadi) aptaujātajiem sniedza šādu atbildi, bet pārējās vecuma grupās šo atbilde minējuši 71-74% respondentu, tas, radot iespēju atzīmēt vairākas atbildes, noskaidrots aptaujā.  Visvairāk to, kuri nevakcinēsies ne pret vienu no minētajām vai citām slimībām, dzīvo Latgalē, Kurzemē un Vidzemē.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja „Mēness aptieka” sadarbībā ar pētījumu aģentūru „Norstat” 2022. gada oktobra sākumā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti snieguši atbildes, izvēloties vairākus atbilžu variantus.

Aptieku uzņēmumam „Mēness aptieka” ir gan nelielas aptiekas reģionos, gan klientu iecienītas aptiekas tirdzniecības centros, poliklīnikās. Uzņēmumam ir aptiekas ar doktorātu līdzās, diennakts aptiekas un aptiekas ar zāļu izgatavošanas funkciju. „Mēness aptiekas” zīmols ir arī vienai no vecākajām Rīgas aptiekām – “Vecpilsētas aptiekai”, kas savas funkcijas pilda jau vairāk nekā 200 gadus, kā arī visiem zināmajām diennakts aptiekām  Rīgā – „Kamēlijas aptiekai” un „Jaunajai Torņakalna aptiekai”. „Mēness aptieka” radījusi iespēju arī attālinātām farmaceita konsultācijām un piegādā aptiekas produktus (nepieciešamības gadījumos arī recepšu medikamentus) uz mājām.

Zaļā Josta - Reklāma