Liela iedzīvotāju atsaucība nododot bīstamos atkritumus

Nedēļas nogalē noslēdzās Rīgas domes organizētā bīstamo sadzīves atkritumu nodošanas mobilitātes akcija, kas šoruden norisinājās 11 apkaimēs. Akcijas laikā savāktas 52,6 tonnas bīstamo sadzīves atkritumu.

No iedzīvotājiem tika pieņemti tādi sadzīvē radušies bīstamie un videi kaitīgie atkritumi, kā eļļas, eļļas filtru atkritumi, laku un krāsu atkritumi, dzīvsudraba atkritumi, luminiscētās spuldzes, organiskie šķīdinātāji, neizlietoti ārstnieciskie preparāti, ķimikālijas, izlietotās baterijas, printeru un kopētāju izlietotās kasetes, piesārņotā tara u.c. Netika pieņemtas elektropreces un šīferis.

“Latvijas un Rīgas vides politika ir vērsta uz aktīvu sabiedrības iesaisti pareizā rīcībā ar atkritumiem – īpaši jau ar videi kaitīgām precēm pēc to lietderīgā kalpošanas laika beigām. Ar bīstamo sadzīves atkritumu nodošanas mobilitātes akcijas palīdzību Rīgas pašvaldība atgādina, ka šādi atkritumi nedrīkst nonākt ne dabā, ne sadzīves atkritumu konteineros. Galvaspilsētā ir izveidots bezmaksas videi kaitīgo preču pieņemšanas punktu tīkls, kurā iedzīvotājiem ikdienā ir iespēja nodot bīstamos sadzīves atkritumus,” uzsver RD deputāte, Rīgas domes deputāte, Atkritumu samazināšanas un apsaimniekošanas darba grupas vadītāja Mairita Lūse.

Lielāko daļu iedzīvotāju sagādāto bīstamo atkritumu –  gandrīz 23 tonnas – veidoja dažāda veida piesārņota tara, piemēram, bundžas ar laku un krāsu atlikumiem, citu sadzīves ķīmisko vielu tara u.c. Nodoto eļļu daudzums pārsniedza 13 tonnas, bet eļļu filtru atkritumu svars pārsniedza 8 tonnas.

Akcija norisinājās sadarbībā ar uzņēmumu “ALL Recycling”. Tās laikā no 10. septembra līdz 22. oktobrim iepriekš noteiktās vietās 11 Rīgas apkaimēs viesojās speciāli apzīmēts “Volkswagen Crafter” mikroautobuss, kas savāktosatkritumus nogādāja uzņēmuma videi kaitīgo preču pārstrādes centrā, lai utilizētu efektīvi un videi draudzīgi.

Jau ziņots, ka Latvijas vides politika ir vērsta uz mērķtiecīgu otrreizējo izejvielu nodošanu pārstrādē un aktīvu sabiedrības iesaisti pareizā rīcībā ar atkritumiem, kas īpaši būtiski ar videi kaitīgām precēm pēc to lietderīgā kalpošanas laika beigām. Ar bīstamo sadzīves atkritumu nodošanas mobilitātes akcijas palīdzību Rīgas pašvaldība atgādina, ka galvaspilsētā ir izveidots bezmaksas videi kaitīgo preču pieņemšanas punktu tīkls, kurā iedzīvotājiem ikdienā ir iespēja nodot bīstamos sadzīves atkritumus.

Informācija par bīstamo sadzīves atkritumu nodošanas punktiem un citu atkritumu veidu šķirošanas punktiem galvaspilsētā ir pieejama tīmekļvietnē https://www.riga.lv/lv/atkritumu-skirosanas-punkti-riga. Karte pieejama šeit: https://mvd.riga.lv/nozares/apsaimniekosanas-parvalde/atkritumu-skirosanas-punkti/

Informāciju sagatavoja: Kaspars Līcītis, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Zaļā Josta - Reklāma