L.Ozola: tiesiskuma nodrošināšana ir viens no jaunā domes sasaukuma stūrakmeņiem

Otrdien, 17.novembrī Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas ārkārtas sēdē tika skatīts jautājums par publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem politiskās korupcijas gadījumiem saistībā ar politisko partiju  un organizāciju pretlikumīgu finansēšanu, kā arī Rīgas domes deputātam piešķirtā labuma neatļautu izmantošanu.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola: “Ja tā ir taisnība, ka atsevišķi lēmumi ir tikuši pieņemti savtīgu motīvu vadīti, tad tieši rīdzinieki ir tie, kas maksā par šo potenciāli koruptīvo lēmumu sekām. Ļoti iespējams, ka mēs joprojām ievērojami pārmaksājam par atkritumu izvešanu, ļoti iespējams, ka miljoniem eiro katru gadu nonāk azartspēļu īpašnieku rīcībā, jo netiek pildīts Rīgas domes pieņemtais lēmums.”

Deputāts Māris Mičerevskis informēja kolēģus par to, ka ir vērsies ar iesniegumu KNAB. Iesniegums ir par faktu, ka viņa pārstāvētajā partijā bijusi ierasta prakse, kad no sponsoriem tiek saņemta skaidra nauda, tad to iedod kādam no partijas biedriem, kurš to ieskaita partijai kā ziedojumu. Mičerevskis atzina, ka arī pats to ir darījis. Viņš pastāstīja par savu pieredzi – kā ir būt par trauksmes cēlēju. Viņš ieteica, ka, iespējams, komitejas ietvaros varētu izveidot atbalsta institūciju trauksmes cēlējiem, kur būtu iespējams konsultēties, kā ir būt par trauksmes cēlēju, kādam procesam iet cauri un ar ko jāsaskaras.

Komitejas sēdē piedalījās arī KNAB pārstāvis Andris Donskis. Viņš informēja par juridisko pusi. No likuma viedokļa starpniecība vai līdzekļu, kas nav personas pašas īpašumā, ziedošana ir aizliegta. Šādi līdzekļi partijām ir jākonfiscē un jāieskaita valsts budžetā, savukārt personai, kas to veikusi, var tikt piemērota gan administratīvā, gan kriminālatbildība, atkarībā no naudas apmēra.  Tāpat viņš uzsvēra, ka Krimināllikums pieļauj iespēju atbrīvot personas, kas ir veikušas šādas nelikumīgas darbības, no atbildības, ja viņi ziņo par veiktajiem pārkāpumiem.

Tāpat M.Mičerevskis pieskārās tēmai, kura, kā viņš norādīja, bijusi izteikta jau iepriekšējā sasaukumā, un tā ir azartspēļu ierobežošana Rīgā. Mičerevskis minēja, ka Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdēs bija novērojama balsojumu ietekmēšana jautājumos par azartspēļu zāļu slēgšanu. “Viens no iemesliem, kādēļ Dainis Turlais tika gāzts no mēra amata, ir viņa kategoriskā nostāja pret azartspēlēm. Un šāda ietekme, kas ietekmē politiku domē, nebūtu pieļaujama,”  – teica Mičerevskis.

L.Ozola: “No savas puses vēlos uzteikt un teikt paldies deputātam Mičerevskim, kurš ir drosmīgi un atklāti runājis par pieredzētajiem pārkāpumiem. Rīgas domes vadība, veidojot šo koalīciju, vienojās, ka tiesiskuma nodrošināšana ir viens no stūrakmeņiem. Komitejas vārdā aicinu cilvēkus nebaidīties un būt par trauksmes cēlējiem – šī sēde pierādīja to, ka jaunais sasaukums ir pārmaiņu vadība un tikai tā mēs varēsim nonākt pie patiesības.”

Komitejas deputāti vienojās sēdes protokollēmumā norādīt, ka aicina gan Rīgas domes deputātus, gan atbildīgo izpildinstitūciju vadītājus nesaudzīgi vērsties pret gadījumiem, kad politiskās korupcijas rezultātā tiek grauta uzticība pašvaldībai, atbalstīt politiskās korupcijas gadījumu atklāšanu un izmeklēšanu, ziņojot kompetentajām iestādēm. Tāpat deputāti vienojās protokolam pievienot frakcijas “Attīstībai/Par!, “Progresīvie”” priekšlikumus par RD Ētikas kodeksa pārskatīšanu vai jauna izstrādi, runāt par principiem, nevis personām, kā arī jau šobrīd vēl pirms apstiprināšanas Ministru Kabinetā, ieviest lobēšanas reģistru.

Zaļā Josta - Reklāma