Konferencē diskutēs par kvalitatīvu mājokļu pieejamību Rīgā

Ceturtdien, 5. novembrī, Rātsnamā norisināsies Rīgas pilsētas arhitekta biroja organizēta konference “Pieejams un daudzveidīgs mājoklis – neatliekama aktualitāte Rīgā, Latvijā un Eiropā. KVALITĀTE – ILGTSPĒJA – PIEEJAMĪBA”.

Konference tiek organizētā kā turpinājums pagājušā gada nogalē aizsāktajai tēmai par Rīgas akūto vajadzību pēc paplašinātas pieejama un daudzveidīga mājokļa programmas, kas Rīgas mājokļu fonda attīstībai uzstāda ievērojami ambiciozākus energoefektivitātes mērķus, tiecas sasniegt būtiskus dzīves telpas kvalitātes uzlabojumus pilsētniekiem, stimulē ekonomiku un aptur rīdzinieku aizplūšanu no pilsētas.

Konference norisināsies no plkst. 13.00 līdz 16.00. Pasākums klātienē notiks Rīgas domes sēžu zālē (piedalās prezentāciju autori un diskusijas dalībnieki, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības), savukārt visi interesenti tiek aicināti sekot līdzi konferencei attālinātā režīmā Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā www.arhitekts.riga.lv vai  www.facebook.com/RigasPilsetasArhitekts. Dalībai diskusijā un jautājumu uzdošanai aicinām reģistrēties: https://ej.uz/registrejies_majokla_konf (reģistrējoties tiks nosūtīta saite uz zoom platformu).

Ar šo pasākumu Rīgas pilsētas arhitekta birojs turpina ikgadējo konferenču ciklu, kurā, iesaistot profesionāļus un ekspertus, tiek skatīti Rīgas pilsētas attīstībai būtiski jautājumi. Šogad birojs savus spēkus apvienojis ar kolēģiem no domnīcas CERTUS un pētniekiem no arhitektu studijas ĒTER, tā papildinot Rīgas konkurētspējas pētījumu “RIGA X”, kura mērķis ir palielināt Rīgas ilgtermiņa konkurētspēju un ilgtspēju, izstrādājot optimistisku un uz nākotni vērstu, tomēr reālu redzējumu par pilsētas attīstību turpmākajā desmitgadē, lai īpašā sadaļā izceltu tēzi par mūsdienīgu un pieejamu mājokli kā Rīgas konkurētspējas pamatelementu. Cita starpā pētījums rāda, ka pēdējo 20 gadu laikā Rīgas centru pametusi trešdaļa (33%) iedzīvotāju, kas pilsētas attīstībai var sagādāt nopietnus izaicinājumus.

“Konferencē, uzklausot arhitektus, pilsētbūvniekus, plānotājus, kā arī reģionāla un nacionāla līmeņa politikas veidotājus, diskutēsim un meklēsim atbildes uz stratēģiskiem un Rīgas pilsētas attīstībai vitāli svarīgiem jautājumiem, kas saistās ar mājokļu programmas nepieciešamību Rīgā, kvalitatīvu mājokļu pieejamību kā vienu no pilsētas konkurētspējas priekšnosacījumiem, finansiālajiem aspektiem un citiem saistītiem jautājumiem. Ceram, ka konference būs pamats turpmākai konkrētai un praktiskai rīcībai ceļā uz kvalitatīvu mājokļu programmu Rīgas pilsētai,” uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Konferencē tiks izvērstas un padziļināti skatītas šādās tēmās:

  • Pieejams mājoklis – Rīgas pilsētas starptautiskās konkurētspējas pamatpīlārs;
  • Mājokļu programma Rīgai – labāki, efektīvāki un gudrāki veidi, kā strauji uzsākt gan kompleksu un ambiciozu veco mājokļu renovāciju, gan noņemt šķēršļus un pārdomāti stimulēt jaunu un pieejamu mājokļu celtniecību;
  • Starptautisku finanšu avotu gatavība iesaistīties ambiciozās mājokļu programmās – dažādi iespējamie modeļi un to priekšrocības, tostarp apskats ar labākajiem piemēriem no kaimiņvalstīm;
  • Ceļa karte un nākamie soļi, lai Rīgā būtu pieejams un daudzveidīgs mājoklis. Darbi, kurus varam uzsākt jau šodien.

Konferences programma:

Atklāšana – Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

1.   Prezentācijas par tūlītēju vajadzību pēc mājokļu programmas Rīgā, par iespējamiem modeļiem un par principiem, kā veidot šo redzējumu:

a)     domnīcas Certus un arhitektu studijas Ēter pārstāvji;

b)    Rīgas pilsētas arhitekta birojs.

2.   Ambīcijas un resursi/ kritēriji, un instrumenti rīdziniekiemdiskusijas 1. bloks: piedalās Eiropas komisija, Ekonomikas ministrija, Finanšu ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija:

a)   Ilze Beināre, EM valsts sekretāra vietniece;

b)  Ilze Oša, VARAM valsts sekretāra vietniece;

c)   Ints Dālderis, finanšu ministra padomnieks;

d)  Mārtiņš Zemītis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomikas padomnieks un Eiropas Savienības ekonomikas pārvaldības procesa – Eiropas Semestra – referents.

Diskusiju temati: – kāda būs nacionālā politika un tās instrumenti mājokļu jomā; kā notiks Eiropas Zaļā fonda resursu pārdale attiecībā uz Rīgu, Rīgas iedzīvotājiem, dzīvokļu īpašniekiem, pieejamu dzīvokļu attīstītājiem un pašvaldību, lai palīdzētu tirgus dalībniekiem un publiskajām iestādēm identificēt un virzīt īstenošanai klimatneitrālus projektus – principi un kritēriji, normatīvie akti, granti un aizdevumi; virzībā uz Rīgas mājokļu fonda kvalitāti, klimatneitralitāti un pieejamību turpmākajos gados?

3.   Rīgas modelis – Ko un kā darīs Rīga? diskusijas 2. bloks: piedalās Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja, kā arī Pilsētas attīstības komiteja, organizāciju pārstāvji, privātie attīstītāji un pētījuma autori

Diskusijas temats: ko un kā darīs Rīga virzībā uz Rīgas mājokļu fonda kvalitāti un klimatneitralitāti turpmākajos gados?

Zaļā Josta - Reklāma