Kad vajadzētu sākt rūpēties par savas sirds veselību?


Mūsdienu straujais dzīves ritms nereti
 palielina stresalīmeni, kas ilgtermiņā atstāj ietekmi uz cilvēka veselību. Līdz ar toarvien biežāk tieši gados jaunāki cilvēki saskaras ar dažādiem veselības un sirdsdarbības traucējumiem.Vienlaikus jaunākie pētījumi* liecina, ka teju trešdaļa jeb 30 % respondentu uzskata, ka par sirdi jārūpējas tikai pēc 40 gadu vecuma. Pievēršot gados jaunāku cilvēku uzmanību savas sirds veselībai, talkā nāk inovatīvas tehnoloģijas, kas pakārtojas lietotāja ikdienas paradumiem. 

Paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija ir viena no tām saslimšanām, kas arvien biežāk ir sastopama cilvēkiem no 18 līdz 35 gadu vecumā. Šis vecumposms daudziem ir ļoti aktīvs, jo tiek pievērsta lielāka uzmanība pašizaugsmei – mācībām un karjerai – atstājot veselību sekundārā lomā. 

Tikai puse aptaujāto uzskata, ka par sirdi vajadzētu sākt rūpēties jau jaunībā jeb 20 līdz 30 gados, taču, jo agrāk tiks pievērsta uzmanība izmaiņām veselības rādītājos, jo agrāk būs iespējams veikt nepieciešamās darbības veselības uzlabošanai un potenciālu saslimšanu novēršanai.

Veselība pirmajā vietā

Lai sekotu līdzi savas sirds veselībai, ir ieteicams pievērst uzmanību sirdsdarbības ātrumam jeb pulsam, asinsspiedienam un elektrokardiogrammas rezultātiem (EKG). Lai palīdzētu orientēties ieteicamo rādītāju normu robežās, mūsdienās viens no populārākajiem rīkiem ir viedpulkstenis, kas ietver ļoti plašu veselības uzraudzības funkciju klāstu.

“Veselības rādītāji bieži vien ir mulsinoši, īsti neizprotot, ko nozīmē katrs rādītājs un izmaiņas tajā. Jaunākie viedpulksteņu modeļi arvien vairāk koncentrējas tieši uz veselības uzraudzības funkciju klāsta papildināšanu. Piemēram, asinsspiediena mērīšanai ierīce uzrāda ar krāsu indikācijām, vai jaunākie rādītāji ir normas robežās, kā tie atšķiras no iepriekšējiem rādītājiem un, vai ir pamats meklēt konsultējošu palīdzību pie speciālista. Savukārt Huawei Watch D viedpulkstenī iebūvētā EKG funkcija ļauj sekot līdzi izmaiņām sirdsdarbībā, atgādinot valkātājam veikt regulārus mērījumus vai ziņojot par vajadzību steidzami veikt pārbaudi, ja ierīce ir novērojusi kritiskas izmaiņas citos veselības rādītājos,” skaidro Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs.  

Sekojot līdzi izmaiņām sirdsdarbības rādītājos var ātrāk veikt nepieciešamās darbības rādītāju uzlabošanai. Lai pazeminātu asinsspiedienu ir ieteicams: 

– pārtraukt smēķēšanu;

– sekot līdzi svara izmaiņām, jo palielināts svars var veicināt sirds aptaukošanos; 

– sekot līdzi sāls un cukura patēriņam; 

– iekļaut vairāk dārzeņus un augļus savā ēdienkartē, savukārt samazināt dzīvnieku tauku un sāļu daudzumu; 

– ierobežot alkohola patēriņu;

– ieviest vairāk regulāras fiziskās aktivitātes un treniņus ikdienā;

– veikt regulāras asinsspiediena pārbaudes un sekot līdzi izmaiņām. 

*Aptauju pēc Huawei pasūtījuma veica Pollster Research Institute, izmantojot CAWI metodi. Pētījuma izlase tika izvēlēta pēc statistiski pamatotas izlases veidošanas metodes 18-65 gadus vecu cilvēku grupā Bulgārijā, Horvātijā, Čehijā, Grieķijā, Ungārijā, Polijā, Rumānijā, Serbijā, Slovākijā un Turcijā. Dotajā pētījuma izlasē iekļauti 5242 cilvēki.

Zaļā Josta - Reklāma