Kā pareizi lietot sejas masku?

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par sejas maskām

Kāpēc tieši sabiedriskajā transportā ir jālieto sejas maska?

Sabiedriskajā transportā visbiežāk nevar ievērot 2 metru savstarpējo distanci un rudenī ir apgrūtināta salona vēdināšana, līdz ar to maska ir papildu drošības elements, lai samazinātu Covid-19 izplatību.

Nav dzirdēts, ka tieši sabiedriskajā transportā kāds ir saslimis ar Covid-19. Arī Slimību profilakses un kontroles centrs (turpmāk – SPKC) septembra sākumā teica, ka iespēja inficēties sabiedriskajā transportā ir niecīga, kāpēc tā?

Kamēr Latvijā kopumā salīdzinoši maz cilvēku slimoja ar Covid-19, tiešām bija maza iespēja inficēties sabiedriskajā transportā. Tomēr jau tad tika norādīts, ka situācija var mainīties. Tagad saslimstība Latvijā ir strauji palielinājusies, vīrusa cirkulācija ir novērojama vietējā sabiedrībā un līdz ar to ir arī lielāka iespēja, ka, piemēram, autobusā brauc kāds, kurš ir slims ar Covid-19. 

Pēdējā laikā SPKC biežāk uzrunā sabiedrību, aicinot atsaukties cilvēkus, kuri ir braukuši konkrētā maršrutā, jo tur bija ar Covid-19 slims cilvēks. Ja šādā situācijā visi būtu valkājuši masku, būtu mazāka iespējamība, ka kāds būtu inficētos. 

MK1 noteikumos ir rakstīts, ka jālieto mutes un deguna aizsegi. Kāpēc runājat tikai par sejas maskām?

Jā, Ministru kabineta noteikumos lietotais jēdziens ir “mutes un deguna aizsegs”, bet papildinoši noteikumu anotācijā minēts: ”Kā mutes un deguna aizsegu var lietot medicīniskās, nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas, kā arī vizierus un sejas vairogus”. Tas nozīmē, ka papildu sejas maskām drīkst izmantot arī sejas vairogus, kas bieži darināti no plastmasas (tos izmanto, piemēram, biļešu kontrolieri).

Vēlamies uzsvērt, ka šobrīd pretstatā situācijai pavasarī, sabiedrībai ir vairāk pieejamas maskas. Šalles un lakatus izmantot nedrīkst!

Kāpēc nedrīkst izmantot šalles un lakatus?

Šobrīd pieejamie pētījumi liecina, ka tas nav efektīvi – šallēm un lakatiem audums bieži ir tāds, kurš neaiztur pietiekami pilienus, kas izdalās no mutes un deguna.

Tāpat šalles un lakati nebūtu cieši pieguļoši sejai utt. Savukārt pēc izmantošanas tie paliktu ap kaklu kopā ar potenciāli izdalīto vīrusu. Maska savukārt pēc izmantošanas uzreiz jāieliek maisiņā. 

Kādai jābūt auduma maskai?

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir izstrādājis ieteikumus, kā izvēlēties kvalitatīvu sejas masku – tos lasi PTAC tīmekļa vietnē www.ptac.gov.lv

Sejas masku vari uzšūt mājas arī pats. Maskai jābūt izgatavotai no blīva auduma kombinācijām un jāsatur vismaz divus slāņus. Maskai ir cieši jāpieguļ sejai, to piestiprinot ar saitēm aiz ausīm vai sasienot ap galvu. Vienlaikus maskai jābūt tādai, lai tā ļautu brīvi elpot, būtu ērti lietojama un labi pieguļ sejai un to nav ik pa laikam jāsakārto pieskaroties ar rokām. Jānodrošina, ka maska ir viegli mazgājama, lai to varētu lietot atkārtoti. 

Kā sejas masku lietot pareizi?

  • Pirms uzliec un noņem sejas masku, nomazgā vai dezinficē rokas
  • Sejas maskai pilnībā jānosedz seja no deguna līdz zodam un labi jāpieguļ sejai (deguns nedrīkst būt ārpus maskas)
  • Neaiztiec sejas masku un seju ar nemazgātām rokām
  • Pēc sejas maskas izmantošanas, ieliec to maisiņā, nevis kabatā vai somā
  • Ja maska ir no auduma, pēc katras lietošanas izmazgā to vismaz 60`C temperatūrā
  • Vienreizlietojamo masku neizmanto atkārtoti – tā jāizmet, vispirms ieliekot maisiņā
  • Ja sejas maska kļūst mitra, tā jānomaina ar citu – tīru un sausu
  • Sejas masku nedrīkst noņemt daļēji (piemēram, novilkt uz zoda vai kakla) un pēc tam lietot atkārtoti
  • Noņemot sejas masku, nepieskaries tās priekšpusei

Kā es varu uzlikt masku sabiedriskajā transportā ar tīrām rokām?

Iesakām līdzi kabatā vai somā nēsāt dezinfekcijas līdzekli. Tas noderēs arī citās situācijās. 

Vai maska sabiedriskajā transportā ir jāvalkā arī bērniem?

Maska jālieto bērniem no 13 gadu vecuma.

Pētījumos secināts, ka jaunāki bērni bieži vien masku nelieto pareizi, līdz ar to nav vēlamā efekta. Tāpēc šāda prasība jaunākiem bērniem nav obligāta. Norādām, ka arī bērnu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku.

Vai maskas jālieto arī skolas autobusos?

Jā, bērniem no 13 gadu vecuma. Iesakām klases audzināšanās stundās šos jautājumus pārrunāt, skaidrojot masku lietošanas nozīmi.

Kas var sabiedriskajā transportā nelietot maskas?

  • bērni līdz 13 gadu vecumam;
  • medicīnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja personai kustību traucējumu dēļ ir apgrūtināta maskas uzlikšana vai personai ir psihiskās veselības traucējumi. 

Ja ir citi ar veselības problēmām saistīti iemesli, piemēram, ir sajūta, ka ir apgrūtināta elpošana, reibst galva utml, aicinām piemeklēt masku, kurā ir vieglāk elpot. Tāpat var izmantot sejas vairogus. Iesakām arī iespēju robežās saīsināt laiku, ko pavadi sabiedriskajā transportā, piemēram, izkāpt vienu vai divas pieturas agrāk. 

Vai maska pasargās mani no saslimšanas ar Covid-19?

Nē, tikai maskas lietošana nepasargās no saslimšanas ar Covid-19, bet mazinās šīs infekcijas izplatīšanās iespējas.

Cilvēks pats var nezināt, ka ir saslimis ar Covid-19, tāpēc maska mazinās iespēju gaisā nonākt pilieniem ar vīrusa klātbūtni. Tā tu pasargāsi citus un citi tevi!

Es nevaru atļauties nopirkt tik daudz maskas, lai tās lietotu pareizi. Ko man darīt?

Iesakām iegādāties vai uzšūt pašam divas auduma maskas, ko var izmantot uz maiņām.

Interesējies arī savā pašvaldībā par atbalstu mazturīgām un trūcīgām personām. 

Kas notiks, ja es sabiedriskajā transportā nevalkāšu sejas masku?

Transportlīdzekļa vadītājam vai kontrolierim būs tiesības atteikt iekāpšanu vai lūgt pamest transportlīdzekli. 

Kāpēc sejas maskas nav jālieto citās vietās?

Šobrīd sejas maskas ir jālieto vietās, kur ir paaugstināts risks inficēties – sabiedriskajā transportā (nav iespējams ievērot distanci) un ārstniecības iestādēs (koncentrējas cilvēki ar veselības traucējumiem).

Ja ir vietas, kur ilgstoši nav iespējams ievērot savstarpējo distanci un rast citus risinājumus, Veselības ministrija iesaka lietot sejas maskas. Ja saslimstība ar Covid-19 turpinās strauji palielināties, iespējams, būs noteiktas arī citas situācijas, kad maska būs jālieto. 

Zaļā Josta - Reklāma