Kā mazināt stresa līmeni trokšņainā birojā, iesaka biohakinga eksperts Kaspars Vendelis

Apstākļi, kādos šobrīd norit biroja un attālinātais darbs, izgaismo vairākus izaicinājumus, par kuru sekmīgu risināšanu būtu jārūpējas gan darba devējiem, gan pašiem darbiniekiem, īpaši atvērtā tipa birojos. Neklātienes tikšanās, video un audio konferences, kā arī biežākas tāruņa sarunas paaugstina apkārtējā trokšņa līmeni darbavietās, tādējādi radot grūtības koncentrēties un fokusēti strādāt. Kā zināms, troksnis ir viens no apkārtējās vides piesārņojuma veidiem, kas ilgtermiņā rada produktivitātes kritumu un tehnoloģiju uzņēmuma Huawei veiktajā pētījumā* noskaidrots, ka tas arī ievērojami paaugstina darbinieku stresa līmeni.

“Ilgstošs fona troksnis, pie kura mēs it kā esam pieraduši, patiesībā nemitīgi provocē un uzbudina mūsu nervu sistēmu un liek tai atrasties pastāvīgā spriedzē. Kāds sarunājas pa tālruni, kāds fonā vai pat tajā pašā telpā notur videokonferenci, turklāt nelietojot tehnoloģiskus rīkus trokšņu ierobežošanai – tas rada ievērojamu trokšņa piesārņojumu, un tā negatīvo ietekmi pierāda šī gada oktobrī veikts pilotpētījums. Tajā noskaidrots, ka apkārt esošais fona troksnis paātrina sirdsdarbību un rada trauksmes sajūtu, kas dienas laikā summējoties, ilgtermiņā nelabvēlīgi ietekmē mūsu psihoemocionālo veselību,” norāda Kaspars Vendelis, uzņēmumu un organizāciju biohakinga un performances treneris. 

Šī gada oktobrī, Lietuvā tika īstenots pilotpētījums, lai novērotu dalībnieku sirdsdarbības ātruma izmaiņas atvērtā tipa birojā, izmantojot trokšņu slāpēšanas austiņas un bez tām. Izmēģinājuma eksperimentu, kurā piedalījās vīrieši un sievietes no 6 dažādām profesijām, īstenoja Lietuvas KOG Mārketinga un komunikācijas zinātņu institūta speciālisti, izmantojot bezvadu skaņas slāpēšanas austiņas Huawei FreeBuds Pro. 

“Eksperimenta gaitā tika novērots, ka pat 4 no 6 pētījuma dalībniekiem eksperimenta dienā sirdsdarbības ātrums samazinājās, lietojot skaņu absorbējošas austiņas. Eksperiments pierādīja, ka, lai arī cilvēkus daudzi darba vides faktori ietekmē atšķirīgi, trokšņu slāpējošo austiņu nēsāšana var būt risinājums labākai koncentrēšanās spējai, stresa mazināšanai un pat pozitīvi ietekmēt darbinieku veselību,” par pētījuma rezultātiem stāsta Kaspars Vendelis.

Lai risinātu apkārtējās trokšņainās vides problēmas, eksperts iesaka darba devējiem rūpēties par to, lai birojā tiktu ieviesti veselīgi “spēles” noteikumi, ko ievēro visi. Kaspars Vendelis arī skaidro ka apkārtējo trokšņu problēmu nebūt nemazina tas, ka daļa biroja darbinieku strādā mājās, attālināti, un uz vietas birojā ir mazāks skaits kolēģu. Kā zināms, pa tālruni un izmantojot citas tehnoloģiskas platformas, mēs dabiski runājam paaugstinātā tonī un tas traucē pat vairāk nekā tad, ja biroja darbinieki būtu pilnā sastāvā, tāpēc viens no risinājumiem ir patiesi vienkāršs – apņemšanās runāt klusāk. 

Tāpat ieteicams, pēc iespējas, izmantot papildtelpas telefona un konferenču zvaniem, un, ideālā gadījumā, šādas sarunas un attālinātās sapulces laicīgi ieplānot, ieviešot visiem pieejamu kalendāra grafiku. Tā būtu pašsaprotama “higiēnas” prasība un vienlaikus arī pieklājības norma attiecībā pret sevi un apkārtējiem. 

“Par pašsaprotamu būtu jākļūst arī austiņu nodrošināšanai un lietošanai visiem biroja darbiniekiem, lai pārējie kolēģi nebūtu spiesti klausīties blakus notiekošas sanāksmes un ikvienam būtu iespēja audiāli distancēties un “izslēgt” fona trokšņus,” skaidro Vendelis. “Mēs varam aizvērt acis, lai neredzētu apkārt notiekošo, bet, diemžēl, mēs nevaram ar saviem spēkiem “izlēgt” dzirdi un šajā gadījumā – biroja fona troksni, ja vien mums nav pieejamas tehnoloģiskas ierīces, kas to spēj paveikt mūsu vietā. Jāatzīst gan, ka ne visi darba devēji nodrošina darbiniekiem šādas tehnoloģiskas iespējas un daļa ir spiesti iztikt bez tām vai lietot savas personīgās ierīces individuālās labsajūtas nodrošināšanai,” norāda eksperts.

“Mūsdienīgas austiņas ļauj ne tikai klausīties vēlamo saturu, bet arī mazina apkārtējos trokšņus. Izmantojot apkārtējo skaņu uztverošus mikrofonus, mākslīgais intelekts uztver fona trokšņus un ģenerē precīzus pretskaņas signālus, lai nomāktu apkārtējās skaņas. Šī aktīvā un dinamiskā trokšņu slāpēšanas tehnoloģija, kas pieejama jaunajās Huawei FreeBuds Pro austiņās, tika pielietota arī pētījumā. Tā slāpē apkārtējo troksni līdz pat 40 decibeliem un pat ļoti trokšņainā vidē, ļauj fokusēties darbam un netraucēti klausīties izvēlēto audio vai video saturu,” skaidro Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Ikdienā ikviens no mums individuāli pielāgojas dažādiem apkārtējās vides traucēkļiem un tieši tādēļ šīm austiņām ir nevis viens, bet trīs dažādi trokšņu slāpēšanas režīmi. Atkarībā no tā, kur lietotājs atrodas – restorānā, lidostā, birojā vai kur citur, austiņas skenē apkārtējās skaņas un ierosina pielāgot atbilstošo skaņas slāpēšanas režīmu. Šādas austiņas noteikti ir  mūsdienīgs  un vieds instruments, kā kontrolēt savu labsajūtu un produktivitāti pat izteikti trokšņainā vidē. 

*Par pētījumu: 

Pētījums norisinājās šogad, laikā no 15. līdz 23. oktobrim, to īstenoja Lietuvas KOG Mārketinga un komunikācijas zinātņu institūts sadarbībā ar tehnoloģiju uzņēmumu Huawei.

Zaļā Josta - Reklāma