Kā kopt zobu protēzes, lai dzīvotu bez raizēm

Handsome old man talking to the dendist. Two men in the dentist's office. The doctor shows the patient dentures

Mutē zobs var iztrūkt dažādu iemeslu dēļ un šī problēma skar kā jaunus, tā vecāka gājuma cilvēkus. Kā atzīst daudzi zobārsti, Latvijā iecienīts veids, kā aizvietot trūkstošos zobus, ir zobu protēzes jeb vienkārši dēvētas par platītikas ir būtiski lētākas par implantiem. Izvēloties protēzes,jāņem vērā, ka turpmāk to un zobu kopšanai būs jāpievērš papildu uzmanība. Vai zināji – ja pietiekami rūpēsies par zobu protēzēm, tās būs kvalitatīvas, kalpos līdz pat septiņiem gadiem, kā arī veicinās labāku mutes dobuma veselību?

Kas var notikt, ja nerūpēsies par protēzēmpietiekami?• Var rasties dažādi mikrobi un baktērijas, kas veicina smaganu iekaisuma veidošanos. Tie arlaiku turpina vairoties, radot protēžu nodilumu un nepatīkamu smaku. • Ja iekaisums netiek laicīgi ārstēts, smaganas var asiņot un zobu protēžu lietošana var būt apgrūtināta. • Palielinās iespējas attīstīties zobu smaganusēnītei, piemēram, “Candida”. Sēnītes galvenie simptomi ir apsārtušas un sāpīgas smaganas. • Kārtīgi neiztīrītas protēžu spraugas un poras var noberzt gan zobu smaganas, gan kairināt mutes gļotādu.  

Nepietiekamas rūpes par protēzēm var rezultēties diskomfortā un dažādās mutes dobuma veselības problēmās, kuras ne vienmēr ir iespējams ātri atrisināt. Kā pareizi kopt zobu protēzes, lai tās kalpotu ilgi un mēs justos labi, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. 

5 ieteikumi, kā rūpēties par zobu protēzēm

1. Protēžu ikdienas tīrīšanas rutīna

Protēžu kopšanas rutīna ir ērta un viegla, taču tajā svarīgs ir katrs solis. Tāpēc galveno protēžu kopšanu ieteicams veikt vakarā pirms gulētiešanas, kad ir vairāk laika, jo reizēm rīta steigā var neizdoties veltīt tam pietiekami daudz uzmanības. Vispareizāk ir sākt ar protēžu ievietošanu ūdenī, kurā izšķīdināta speciālā protēžu tīrīšanas tablete. Pēc tam jāveic tīrīšana ar birstīti un zobu pastu. No rīta protēzes nav jātīra, ja tas ir izdarīts vakarā. Pirms protēžu ievietošanas mutē tās var noskalot ar ūdeni, nedaudz apslaucīt, lai nav pārāk mitras, un ievietot mutē. Dienas laikā protēzes nav obligāti jātīra vai jāskalo, taču, ja jūtat, ka pēc ēdienreizes kaut kas ir iesprūdis starp smaganām un protēzēm vai arī ir jūtams diskomforts, to vajadzētu darīt. Ja tas netiek darīts, var rasties karinājums, smaganas kļūst jutīgas un var sākt asiņot. 

Katru reizi, kad tīriet zobu protēzes, to ieteicams darīt virs mīksta dvieļa, nevis cietas virsmas, jo protēzes ir ļoti trauslas – krītot un atsitoties pret cietu virsmu, tās var saplīst. 

2. Tabletes zobu protēžu tīrīšanai

Aptiekās ir pieejamas dažādas speciālās tabletes, kas paredzētas zobu protēžu tīrīšanai. Piemēram, ja ir zobu smaganu iekaisums vai sēnīte, tad būtu jāizvēlas tabletes, kas ir dezinficējošas. Ir arī tādas tabletes, kas atbrīvos protēzes no slikta aromāta un garšas. Nevajadzētu izmantot tādas tabletes, kuru sastāvā ir aktīvās vielas, kurām ir balinošs efekts – tas var vājināt protēzes jeb tās cietās daļas padarīt mīkstas un mainīt to krāsu. Tāpat protēzes nevajadzētu mērcēt šķīdumos, kas satur hloru, jo tas var bojāt protēzes metāliskās detaļas. 

Speciālā tablete ir jāšķīdina remdenā ūdenī, jo pārāk karsts ūdens var protēzes deformēt un mainīt to formu. Protēzes var ievietot glāzē, kas piepildīta ar ūdeni, uzreiz pēc tam pievienojot tableti, kurai šķīstot izdalās gāzes burbulīši, kas veicina poru un spraugu attīrīšanos. Protēzi šķīdumā var turēt līdz pat 30 minūtēm. 

3. Zobu protēžu tīrīšanas birste

Svarīga ir pareizās zobu protēžu tīrīšanas birstesizvēle un lietošana. Ja tiek lietota neatbilstoša birste,piemēram, parastā zobu birste, kurai ir pārāk cieti sari, tas var saskrāpēt protēzes virsmu. Skrāpējumu vietās var uzkrāties aplikums, kuru vēlāk būs sarežģīti iztīrīt. Jo vairāk uzkrājas aplikums, jo lielāka iespēja, ka protēzēm būs nepatīkams aromāts. Speciālajām birstītēm ir dažāda izmēra galviņas un saru garumi, kas ir būtiski, lai iztīrītu vismazākās spraugas un zobu starpas. Protēzes ir jātīra maigi, nepielietojot pārāk lielu fizisko spēku, jo arī tādā veidā iespējams radīt rievas un plaisas. 

4Pievērsiet uzmanību zobu pastai

Lai tīrītu protēzes ar birsti, jāizmanto parastās zobu pastas, kurām ir pēc iespējas maigāks un dabiskāks sastāvs. Ieteicams izvairīties no zobu pastām, kuru sastāvā ir aktīvās vielas, piemēram, difosfāts vai fluorīdi, vai arī tām, kurām piemīt balinošās īpašības, kas var bojāt protēzes vai mainīt to krāsu. 

5. Pareiza protēžu uzglabāšana

Protēzes vajadzētu glabāt sausumā, piemēram, tām speciāli paredzētā kastītē, jo mitra un silta vide var veicināt mikrobu un baktēriju vairošanos. Ja protēzes tiek turētas uz galda vai plauktā, uz tām var uzkrāties putekļi vai mājdzīvnieku spalvas. No rīta protēzes ieteicams noskalot ar ūdeni, lai tās samitrinās un būtu vieglāk tās ievietot mutē. Ir arī gadījumi, kuros zobārsts var norādīt, ka protēzes ir jāuzglabā speciālā šķīdumā visu nakti. Šādās situācijās arī protēzes ir jāskalo no rīta pirms lietošanas, lai tās būtu tīras un šķīdumā esošās vielas mutē neradītu kairinājumu vai nepatīkamu garšu.  

6. Protēžu fiksācijas līmes

Protēžu lietošanas laikā noderīgas var būt speciālās protēžu fiksācijas līmes jeb gēli. Tās veido sasaisti starp smaganām un protēzi, palīdz tai labāk piegulēt un mazina kabatu veidošanās iespēju. Kabatās var sakrāties ēdiena atliekas, kas dienas gaitā var radīt diskomfortu. Tāpat fiksācijas līme ļauj protēzei noturēties vietā visas dienas garumā. Fiksācijas līmēm ir dažādas garšas, piemēram, piparmētru, kas atsvaidzina elpu. Līme jālieto pavisam nedaudz – tikai daži pilieni jāuzklāj uz protēzes līdzenās virsmas. Vakarā protēzes maigi jāizņem un jāveic vakara tīrīšanas rutīna. Uzmanība arī jāpievērš smaganām, jo uz tām var palikt līmes paliekas. Tās var notīrīt ar maigu zobu birsti un zobu pastu.

Zaļā Josta - Reklāma