Jau rīt norisināsies pacientu datu digitalizācijai veltītais tiešsaistes samits “Toward Data-Driven Health: Sharing is Caring”

Rīt, 26. novembrī, tiešsaistē norisināsies samits “Toward Data-Driven Health: Sharing is Caring”. Samita ietvaros veselības nozares eksperti, tostarp veselības ministre Ilze Viņķele, BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, Stenfordas universitātes profesors Dr. Ābrahams Vergēze un citi, dalīsies pieredzē un diskutēs par nepieciešamību pēc efektīvas, uz pacientu orientētas veselības aprūpes datu stratēģijas. Samita mērķis ir apzināt viedokļus un iegūt praksē balstītus ieteikumus no dažādām veselības aprūpē iesaistītājām pusēm, kas palīdzētu uzlabot pacientu datu pārvaldi Latvijā. Dalība tiešsaistē ikvienam interesentam ir bez maksas www.healthdatasummitriga.eu

Pacients un viņa intereses vienmēr ir bijušas veselības aprūpes centrā, tomēr tās procesā viņi ne vienmēr saņem pietiekami daudz informācijas, uzmanības un līdzjūtības. Ārkārtējais stāvoklis pavasarī izgaismoja nepilnības esošajā sistēmā, ļaujot izdarīt skaidrus secinājumus par to, kādai būtu jābūt integrētai veselības aprūpes sistēmai, lai nodrošinātu pacienta veiksmīgu navigāciju visos veselības aprūpes posmos.  Uz veselības aprūpes sistēmu pastāvīgi tiek izdarīts spiediens, lai efektīvi pārvaldītu piekļuvi pakalpojumiem, uzlabotu to kvalitāti un samazinātu izmaksas. Taču eksperti ir vienisprātis –  šodienas  tehnoloģijām un pieejai augstas kvalitātes datiem ir potenciāls uzlabot sadarbību starp pacientiem, veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem un veselības aprūpes sistēmu kopumā, lai uzlabotu ārstniecības procesu un rezultātu, kā arī pavērtu jaunas iespējas pētniecībā. 

“Pacientu dati ir nepieciešami ne tikai ārstiem un ārstēšanai, bet arī pacientam un patiesībā visai sabiedrībai kopumā. Moderna datu sistēma var palīdzēt veselības aprūpes  lēmējiestādēm analizēt un plānot līdzkļu izlietojumu veselības aprūpē. Mūsu visu interesēs ir, lai šie līdzekļi tiktu izlietota racionāli, un bez datiem tas ir absolūti neiespējami. ” skaidrosamita moderators, medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmuma “Vigo Health” vadītājs un Digitālās Veselības biedrības valdes loceklis Kristaps Krafte. 

Samitā piedalīsies dažādi vietēja un starptautiska līmeņa veselības nozares speciālisti un līderi, tai skaitā Latvijas Republikas veselības ministre Ilze Viņķele, Stenforda Universitātes Medicīnas skolas medicīnas teorijas un prakses profesors Dr. Ābrahams Vergēze (Abraham Verghese), Eiropas Savienības veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu (Stella Kyriakides), Microsoft EMEA Health vadītāja Elēna Bonfiljoli (Elena Bonfiglioli), Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Valdes priekšsēdētājs Valts Ābols un citi.  Ar saviem personīgajiem pacienta pieredzes stāstiem dalīsies labdarības fonda “Rozā vilciens” un kustības #Pupkultūras vadītāja Zinta Uskale un pacientu biedrības “Soli priekšā melanomai” dibinātāja Sondra Zaļupe. Pasākuma moderators būs medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmuma “Vigo Health” vadītājs un Digitālās Veselības biedrības valdes loceklis Kristaps Krafte. 

Samita ietvaros tiks diskutēts par aktuālākajām veselības aprūpes sistēmas vajadzībām, ko šobrīd sevišķi izgaismo globālā pandēmija, pievēršoties uz datiem balstītas veselības aprūpes sekmēšanai. Ar dažādu nozares darbinieku dalību samita programmas ietvaros notiks arī divas paneļdiskusijas par to, kā jēgpilni dati var praktiski uzlabot pacientu aprūpes pieredzi.

Iepriekš vairāk nekā desmit gadu garumā īstenotais projekts E-veselība, no kura dzīvē visus izstrādātos produktus nav izdevies ieviest, šobrīd atzīts par neperspektīvu, tāpēc ir uzsākts darbs pie jaunas un efektīvas sistēmas izveides. Tiešsaistes samits “Toward Data-Driven Health: Sharing is Caring” iecerēta, kā katalizators jaunas sistēmas sākumam. Tās laikā plānots iegūt formulētus ieteikumus veselības datu stratēģijai un uz datiem balstītu lēmumu pieņemšanai, kā arī veicināt atbildīgo pušu informētību par vajadzībām un ieguvumiem, ieguldot līdzekļus digitalizācijā.

Dalība tiešsaistes samitā ir bez maksas, ar iepriekšēju reģistrāciju. Plašāka informācija par samitu un tā programmu pieejama vietnē: www.healthdatasummitriga.eu

Reaģējot uz epidemioloģisko situāciju valstī, ievērojot visus Ministru kabineta noteiktos drošības pasākumus un epidemiologu ieteikumus, samits norisināsies tiešsaistē. “Toward Data-Driven Health: Sharing is Caring” tiešsaistes samitu organizē Veselības ministrija, Nacionālais veselības dienests un Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā sadarbībā ar “Novartis Baltics” un “Roche Latvija”. Samita partneri: Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, “Microsoft Latvia”, “AbbVie”, “Janssen” un TVNET.

Zaļā Josta - Reklāma