Interjera dizainere parāda, kā atsvaidzināt koka vasarnīcu

Vasarnīca, nojume vai pagalms – ir laiks gatavoties vasaras sezonai! IKEA interjera dizainere Renāte Vāvere pārveido tradicionālu koka vasarnīcu Pierīgā un dalās idejās, kā viegli padarīt āra telpu pievilcīgāku, turklāt tā, lai to būtu viegli uzturēt.

“Viesojoties Latvijas iedzīvotāju mājokļos, esam novērojuši, ka bieži netiek pilnvērtīgi izmantotas iespējas pavadīt laiku ārā. Āra atpūtas zonas bieži vien nav ērti iekārtotas, nevilina tur uzturēties, turklāt trūkst arī laba apgaismojuma. Tā kā šādā zonā galvenais ir labi atpūsties un patīkami pavadīt laiku, ir svarīgi izvēlēties viegli kopjamus risinājumus un izturīgas mēbeles no āra apstākļiem piemērota materiāla,” pastāsta IKEA interjera dizainere.

Jāizmanto katrs centimetrs

“Vasarnīcas bieži mēdz būt ļoti mazas un ar neparastu plānojumu. Salīdzinoši bieži ir sastopamas pat A formas vasarnīcas, kurām attiecīgi ir slīpas sienas,” saka dizainere Renāte Vāvere. “Nelielās telpās noteikti ieteicams lietot viegli pārveidojamas mēbeles, piemēram, saliekamu dīvānu, lai tad, kad to nelieto gulēšanai, telpā varētu atbrīvot vietu citām aktivitātēm, un lai nerastos sajūta, ka nav, kur apgriezties.”

Ar vieglu, pagarināmu galdu un saliekamiem krēsliem āra ēdamzonu var iekārtot plašāku vai kompaktāku pēc nepieciešamības, vai sliktākos laikapstākļos pat pārvietot iekšā. Ja virtuves zonā nav vietas skapīšiem, lieliska alternatīva ir stangas, kuras var papildināt ar dažādiem piederumiem sīkumu glabāšanai, piemēram, ar pakaramajiem virtuves dēlīšiem, sietiņiem un rīvēm, kā arī traukiem, kur salikt galda piederumus.

Ilgmūžīgas mēbeles

Izvēloties iekārtojumu, vajadzētu raudzīties pēc izturīgām mēbelēm, kas ir paredzētas lietošanai ārā, vannas istabā vai virtuvē. Āra mēbeles visbiežāk ir no viegli kopjama alumīnija, plastmasas, rotangpalmas vai tērauda. Šiem materiāliem nav nepieciešama īpaša kopšana, tie ir tikai jānotīra un sezonas beigās jānoglabā vēsā, sausā vietā, piemēram, garāžā vai pagrabā. Vasarnīca ir arī lieliska iespēja izpausties radoši, dodot otro elpu vecajām mēbelēm vai radot kaut ko patiesi savu.

Viegla kopšana

Nevienam vasarā nepatīk tērēt laiku mēbeļu kopšanai, tāpēc labi, ja āra atpūtas zonu jau uzreiz iekārto tā, lai to būtu viegli uzturēt. Piemēram, dvieļus var žāvēt vienkārši uz pakaramajiem, grīdu var izvēlēties no viegli kopjama koka, bet paklājus izvēlēties tādus, kas ir mitrumizturīgi vai mazgājami veļas mašīnā. Ēdiena gatavošana, maltīšu ieturēšana, dārza darbi un bērnu rotaļas ātri var radīt netīrību, un labi, ja to var ātri novērst.

Gaisma dienā un naktī

Silto vasaras vakaru maģija sagādās vēl vairāk prieka, ja dārzs būs apgaismots. Koku zaros var sakarināt papīra laternas vai lampiņu virtenes. Vislabāk izvēlēties apgaismojumu ar saules baterijām, kam nav nepieciešams strāvas savienojums. Šādas lampas var ņemt līdzi piknikā, pārgājienā vai jebkur citur, kur vēlies iekārtot mājīgu vietiņu pārnakšņošanai. Neaizmirsti arī par optimālu dienasgaismas izmantojumu – aizvietojot biezos aizkarus ar plānākiem, telpā ienāks vairāk gaismas. 

Uzsver dabas tuvumu 

Rotā āra atpūtas zonu ar dabas materiāliem – gliemežvākiem un čiekuriem vai pašu izgatavotiem rotājumiem. Stikla burkas un tukšas, izmazgātas vīna pudeles var pārvērst svečturos tējas svecēm un garajām svecēm. Ja nav vaļas nodoties dārza darbiem, liec lietā kaltētus ziedus, vainagus vai mākslīgos augus.

Zaļā Josta - Reklāma