IKEA 2021. gadā pārtrauks atkārtoti neuzlādējamo sārma bateriju tirdzniecību

Atbilstoši IKEA mērķim iedvesmot cilvēkus un dot viņiem iespēju dzīvot veselīgāk un mājās piekopt ilgtspējīgākus sadzīves paradumus, no 2021. gada oktobra mājokļa labiekārtošanas veikalos IKEA visā pasaulē vairs nepārdos sārma baterijas, kuras nevar atkārtoti uzlādēt. Pieņemot šādu lēmumu, IKEA vēlas iedvesmot tos, kuri bieži lieto baterijas, izvēlēties atkārtoti uzlādējamas baterijas – lietojot tās regulāri un ilgtermiņā, patērētāji ne tikai ietaupīs naudu, bet arī samazinās atkritumus.

Vairāki jaunākie dzīves cikla novērtējuma salīdzinošie pētījumi apliecina, ka sārma baterijas vairāk ietekmē dabu nekā atkārtoti uzlādējamas niķeļa metālhidrīda baterijas (NiMH), ja tās lieto liela enerģijas patēriņa mājsaimniecības ierīcēm, piemēram, rotaļlietām, lukturīšiem, pārnēsājamiem skaļruņiem vai kamerām, un ja tās regulāri uzlādē.[1]

Jau pēc 10 uzlādes reizēm NiMHbaterijas rada mazāk siltumnīcefekta gāzu emisiju nekā sārma baterijas, lai sasniegtu līdzvērtīgu enerģijas daudzumu. Pēc 50 uzlādes reizēm NiMHbateriju kopējā ietekme uz dabu[2]ir tāda, kā lietojot sārma baterijas, vai pat mazāka.[3]

“Tie, kam ir bieži jālieto baterijas, aizstājot sārma baterijas ar atkārtoti uzlādējamām baterijām, būs ieguvēji, laika gaitā ievērojami saudzējot dabu un ietaupot naudu. IKEA pagājušajā gadā visā pasaulē pārdeva apmēram 300 miljonus sārma bateriju, tāpēc uzskatām, ka šis lēmums būs liels pamudinājums patērētājiem mainīt paradumus un pilnvērtīgi izmantot atkārtoti uzlādējamo bateriju potenciālu,” stāsta Renata Dante, IKEA korporatīvās komunikācijas vadītāja Baltijas valstīs. 

Aprēķini liecina, ka, ja visi IKEA pircēji sārma bateriju vietā izvēlētos atkārtoti uzlādējamas baterijas, izmantotu tās liela enerģijas patēriņa ierīcēs un uzlādētu baterijas vismaz 50 reižu, atkritumu daudzums visā pasaulē samazinātos pat par 5000 tonnām gadā.[4]Vienu IKEA atkārtoti uzlādējamo bateriju var uzlādēt līdz pat 500 reizēm, tātad ir iespējams pat vēl lielākā mērā samazināt atkritumus.

“Mūsu mērķis ir iedvesmot cilvēkus un dot viņiem iespēju dzīvot veselīgāk, ilgtspējīgāk un planētai draudzīgāk. Pārtraucot sārma bateriju pārdošanu un dodot priekšroku atkārtoti uzlādējamām baterijām, esam spēruši soli pretī šim mērķim, jo piedāvājam pircējiem ērtu veidu, kā par pieņemamu cenu paildzināt priekšmetu un materiālu kalpošanas laiku un samazināt radīto atkritumu daudzumu,” piebilst R. Dante. 

Šī ir globāla apņemšanās, un tā attiecas uz visām sārma baterijām. Pašlaik litija jonu podziņelementu baterijas vēl varēs iegādāties, jo dažām IKEA pārdotajām precēm tās vēl ir nepieciešamas. 


[1]Dolci, G. et al. (2016), Mahmud (2019), Parsons (2007), Menet and Gruescu (2013). Comparative Life cycle analysis of alkaline batteries against rechargeable NiMH batteries. 

[2]Klimata pārmaiņas, paskābināšana, eitrofikācija (sauszemes, saldūdens un jūras), saldūdens ekotoksicitāte, toksicitāte cilvēkiem, mikrodaļiņas, ūdens resursu izsīkšana un minerālo un fosilo resursu izsīkšana.

[3] Dolci, G. et al. (2016), Mahmud (2019), Parsons (2007), Menet and Gruescu (2013). Comparative Life cycle analysis of alkaline batteries against rechargeable NiMH batteries.

[4]Aprēķinu pamatā ir dzīves cikla novērtējuma (Life Cycle Assessment) salīdzinošie pētījumi, kas minēti 1. zemsvītras piezīmē, ekstrapolējot LADDA un ALKALISK baterijas, ņemot vērā LADDA pārdošanas rezultātus 2019. finanšu gadā un pieņemot, ka visas LADDA baterijas tiek uzlādētas 50 reizes atbilstoši IEC 61951-2 Ed.3 (2011) standartiem ierīcēs ar lielu enerģijas patēriņu.

Zaļā Josta - Reklāma