Iedzīvotāji tiek aicināti veikt valsts apmaksātas vēža profilaktiskās pārbaudes

Nacionālais veselības dienests (NVD) aicina iedzīvotājus veikt profilaktiskās zarnu, krūts un dzemdes kakla vēža pārbaudes. Dzemdes kakla un krūts vēža pārbaudes veikšanai tiek nosūtītas uzaicinājuma vēstules, bet zarnu pārbaudes organizē ģimenes ārstu prakses. Regulāra vēža profilaktisko pārbaužu veikšana ir ļoti svarīga, jo pirmsvēža izmaiņas nerada sūdzības un tām nav simptomu. Profilaktiskās pārbaudes sniedz iespēju gūt pārliecību par veselības stāvokli, savukārt gadījumā, ja tiek atklāta slimība, uzsākt savlaicīgu ārstēšanu.

Valsts apmaksātu profilaktisko krūšu pārbaudi līdz šim 2020. gada pirmajos sešos mēnešos veikušas 27,8 % uzaicināto sieviešu, dzemdes kakla pārbaudi – 33 % sieviešu, savukārt profilaktisko zarnu vēža pārbaudi – 7,1% iedzīvotāji. 

Profilaktiskās pārbaudes ārstniecības iestādē var veikt arī gadījumā, ja līdzi nav paņemta NVD nosūtītā uzaicinājuma vēstule. Tas būtiski atvieglo pārbaudes veikšanu gadījumos, kad uzaicinājuma vēstule ir nozaudēta vai tikusi nosūtīta, bet nav saņemta (piemēram, ja sieviete nedzīvo deklarētajā dzīvesvietā), jo informācija par sievietei nosūtītās uzaicinājuma vēstules numuru un nosūtīšanas datumu ārstniecības iestādēs ir pieejama elektroniski. 

Lai noskaidrotu, vai uzaicinājums ir ticis nosūtīts un to var izmantot, var interesēties sava ģimenes ārsta praksē vai sazinoties ar ārstniecības iestādi, kurā nodrošina šādu profilaktisko pārbaužu veikšanu. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

Uzaicinājuma vēstules valsts apmaksātu krūšu un dzemdes kakla profilaktisko pārbaužu veikšanai tiek nosūtītas sievietēm noteiktos vecumos. Krūšu pārbaudei uzaicinājumu nosūta sievietēm vecumā no 50 līdz 68 gadiem – reizi divos gados. Pārbaudes laikā tiek veikta krūšu rentgenoloģiska izmeklēšana (mamogrāfija). Tā ir vienīgā metode, ar kuras palīdzību audzēju var atklāt agrīnās stadijās, kad tas vēl ir ļoti mazs un to nevar sataustīt vai citādi sajust. Tieši krūts vēzis ir viena no labāk ārstējamām onkoloģiskajām slimībām, īpaši agrīni atklātos gadījumos. 

Savukārt uzaicinājumu veikt profilaktisko dzemdes kakla pārbaudi nosūta sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem – reizi trijos gados. Šī pārbaude ietver vizīti pie ginekologa un uztriepes laboratorisko izmeklēšanu, lai noteiktu dzemdes kakla pirmsvēža izmaiņas. Regulāra pārbaudes veikšana ir īpaši svarīga, jo pirmsvēža izmaiņas nerada sūdzības un tām nav simptomu, savukārt neārstējot, tās var kļūt par vēzi.

Valsts apmaksātu zarnu vēža profilaktisko pārbaudi reizi gadā var veikt sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem. Šīs pārbaudes veikšanai uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta. Lai veiktu profilaktisko pārbaudi, pacientam ir jāvēršas savā ģimenes ārsta praksē, lai saņemtu testa komplektu un informāciju par izmeklējuma veikšanu mājas apstākļos.

Profilaktiskās pārbaudes ir pilnībā valsts apmaksātas, ja iedzīvotāji vēršas ārstniecības iestādē, kura ir noslēgusi līgumu ar NVD par šādu pakalpojumu sniegšanu. Dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi iespējams veikt arī pie ginekologa, kurš sniedz tikai maksas pakalpojumus. Tādā gadījumā no valsts līdzekļiem tiks apmaksāta laboratoriskā izmeklēšana, taču par vizīti pacientei būs jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim.

Vienlaikus NVD atgādina, ka uzaicinājuma vēstules netiek nosūtītas sievietēm, kurām gada laikā līdz uzaicinājuma sagatavošanas datumam ir veikta valsts apmaksāta mamogrāfija vai citoloģijas uztriepes laboratoriskā izmeklēšana ārpus profilaktiskās programmas. 

Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem vēža profilaktiskajām pārbaudēm, aicinām sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa telefonu 80001234 vai informāciju meklēt interneta vietnē www.nvd.gov.lv.

Zaļā Josta - Reklāma