I.Andersone: Rīgā jāveido izglītības un tehnoloģiju ekosistēma

Rīgas esošās konkurētspējas celšanai, inovāciju attīstībai un  investīciju piesaistei galvaspilsētā jāveido izglītības un tehnoloģiju ekosistēma, kas jāsasaista ar pilsētas plānošanas procesiem,  vebinārā “Riga X – inovācijas un augstākā izglītība” uzsvēra Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone.

Vebinārā  tika prezentēts Ēter Strategy/ Certus veiktais pētījums par esošo situāciju un attīstības potenciālu galvaspilsētā, kā arī notika diskusija, kurā piedalījās augstākās izglītības iestāžu, uzņēmumu, valsts pārvaldes un Rīgas pašvaldības pārstāvji.

Pētījuma “RigaX” autori rosina pilsētas plānošanas procesos aktualizēt vairākus, pilsētas konkurētspējas virzienus. Piemēram, būtu nepieciešams veikt augstākās izglītības (AI) un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) sektora ciešāku konsolidāciju un to sasaisti ar pilsētas prioritārās attīstības teritorijām.

Tāpat vajadzētu nodrošināt pievilcīgāku vidi ārvalstu studentu un profesionāļu piesaistei, pilnveidot AI sektora eksportspējas un talantu piesaistes jautājumus, tai skaitā mobilitātes un publisko pakalpojumu tīkla aktivizēšanu.

Plānojot sabiedriskā un privātā sektora digitalizācijas procesus, privātajam sektoram un investoriem nepieciešama digitālās infrastruktūras attīstības ceļakarte – ilgtspējīga tīkla pārklājuma plānošana, pārvaldība un inovatīvas pilotteritorijas tiesiskais regulējams.

Minētajiem jautājumiem jābūt sinhronizētiem ar ES finansējuma piesaisti un inovāciju ekosistēmas integrāciju pašvaldības un nacionālā (RIS3) līmenī, norāda pētījuma autori.

“Šī saruna mums bija svarīga gan Rīgas esošās konkurētspējas celšanai un inovāciju attīstībai, gan investīciju piesaistei un starptautiskam pozicionējumam. Kaut gan Rīgā koncentrēti lielākie AI un IKT centri, to potenciāls netiek pienācīgi izmantots mūsdienīgas ekonomikas attīstībai. Šis pētījums kalpos kā papildu iedvesma topošajai Rīgas attīstības programmai 2021.-2027. gadam, jo gatavojam Rīgas nākamā perioda attīstības aktivitātes. Tas ļauj vēlreiz apskatīties uz mūsu ieplānotajām rīcībām pirms to virzām apstiprināšanai Rīgas domē,” vebinārā uzsvēra  I. Andersone.

Novatoriskais pētījums “Riga X” tapis sadarbojoties ekonomistiem, sociālajiem zinātniekiem, antropologiem, pilsētplānotājiem un arhitektiem. Pētījuma mērķis ir palielināt Rīgas ilgtermiņa konkurētspēju un ilgtspēju, izstrādājot optimistisku un uz nākotni vērstu, tomēr reālu redzējumu par pilsētas attīstību turpmākajā desmitgadē.

Pētījumā iezīmēti trīs galvenie nākotnes virzītājspēki Rīgas attīstībai tuvākajā desmitgadē: pilsētas kultūras ekonomika, topošā Rīgas studentu pilsētiņa Daugavas kreisajā krastā un plaukstošais informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sektors. Pagājušajā gadā Pilsētas attīstības komitejas deputāti iepazinās ar pētījuma kultūras ekonomikas sadaļu, bet šajā vebinārā tika diskutēts par inovācijām un augstāko izglītību.

Plašāk ar “Rīga X” pētījumiem var iepazīties mājaslapā rigax.lv.

Zaļā Josta - Reklāma