Eiropas Komisijas līmenī turpinās sarunas par vakcīnu piegāžu apjomiem

Pagājušo piektdien, 22. janvārī tika saņemta informācija no ražotāja AstraZeneca, par iespējamu pirmā ceturkšņa solīto vakcīnu devu piegāžu samazināšanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai. Šobrīd Eiropas Komisijas (EK) līmenī joprojām tiek turpinātas sarunas par plānotajām piegādēm un to apjomiem. 

Prognozēts, ka jau šonedēļ, 29. janvārī, Eiropas Zāļu aģentūra varētu reģistrēt ražotāja AstraZeneca izstrādāto vakcīnu. Pozitīva lēmuma gadījumā, šī brīža prognozes liecina, ka februārī  Latvijai tiktu piegādātas 72 874 devas no pirmā ceturkšņa sākotnējā apjoma (423 957 devas).

Latvijai jārēķinās ar to, ka plānotās Covid-19 vakcīnu devu piegādes ir mainīgas un atkarīgas no ražotāja spējas nodrošināt vakcīnu pieejamību. Šobrīd joprojām turpinās sarunas par vakcīnas piegāžu apjomiem un, lai arī ir izskanējusi informācija par ievērojamu kopējo piegāžu apjomu samazinājumu – šobrīd informāciju par precīzu devu samazinājumu attiecībā uz pārējām piegādēm ražotājs AstraZeneca nav sniedzis. Šī jautājuma risināšanā iesaistīta gan EK, gan Latvija.

Informācijai:

AstraZeneca sākotnēji solītās piegādes pa ceturkšņiem un to apjomi (piegāžu grafiks atkarīgs no reģistrācijas):

  • 1. ceturksnī – 423 957 vakcīnu devas (šobrīd ražotājs pēc piedāvātā piegāžu grafika februāri sola piegādāt 72 874 vakcīnu devas);
  • 2. ceturksnī – 593 539 vakcīnu devas;
  • 3. ceturksnī – 254 374 vakcīnu devas.
Zaļā Josta - Reklāma