Čeku loterijai pusotrs gads: gada izlozes rezultāti, aktīvākie papildu balvu nodrošinātāji un vairāk nekā 2 miljonu eiro ieguvums budžetā

Svētdien, šī gada 21.februārī, TV3 raidījuma “SuperBingo” laikā paziņoti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotās čeku loterijas 2020.gada izlozes lielo naudas balvu ieguvēji. Noskaidroti arī aizvadītā gada aktīvākie papildu balvu nodrošinātāji, un apkopota informācija par loterijas ietekmi uz budžeta ieņēmumiem. Datu analīzē izmantojot čekos norādīto informāciju, pusotra gada laikā budžeta ieņēmumi palielināti par vairāk nekā 2 miljoniem eiro.

2020.gada izlozes uzvarētāji

Čeku loterijas dati liecina, ka lielās balvas – 20 000 eiro ieguvējs periodā no 2019.gada jūlija līdz 2020.gada decembrim čeku loterijā reģistrējis 538 attaisnojuma dokumentus, taču uzvarējis ar čeku, kas izsniegts janvāra mēnesī SIA “STOCKMANN”. Janvāra mēnesī 20 000 eiro laimētājs čeku loterijai reģistrējis 22 dokumentus, no kuriem viens dokuments, kā zināms, ir arī 2020.gada čeku loterijas gada izlozes uzvarētājs. 

Četru 10 000 eiro laimētāju veiksmīgos čekus izsnieguši SIA “RIMI LATVIA”, SIA “LEJASKRĀCES”, SIA “FP LV” un SIA “CENTRĀLĀ LABORATORIJA”. Savukārt piecu 2 000 eiro laimētāju dokumenti ir no uzņēmumiem SIA “OLIMPISKAIS SPORTA CENTRS”, SIA “LSAA”, SIA “GETLIŅI EKO”, SIA “APGĀDS ZVAGZNE ABC” un SIA “PLT”.

Gada izlozes naudas balvas tiks izmaksātas 30 dienu laikā uz laimētāju norādītajiem banku kontiem. Laimesti uzvarētājiem tiek izmaksāti pilnā apmērā, jo nodoklis no čeku loterijas naudas balvām nav jāmaksā. 

Visa gada laikā dalībai čeku loterijas gada izlozē no attiecīgajā mēnesī reģistrētajiem čekiem pēc nejaušības principa tika izlozēti 10 čeki. Tādējādi kopumā gada izlozei tika virzīti 120 čeki, taču  izlozē piedalījās 112 čeki, jo seši čeku īpašnieki pēc informatīvā SMS saņemšanas noteiktajā laikā dalībai gada izlozē nepieteicās, bet divi dalībnieki bija iesnieguši čekus, kuri neatbilst loterijas prasībām.

2020.gada aktīvākie papildu balvu nodrošinātāji

Līdztekus dažāda apmēra naudas balvām čeku loterijas dalībniekiem ir iespēja laimēt arī VID Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētā balvas – dažādas interesantas un noderīgas preces un dāvanu kartes. No loterijas sākuma balvas ir piedāvājuši kopumā 28 uzņēmumi, bet tieši 2020.gadā loterijas dalībniekiem piedāvātas 167 papildu balvas no 12 uzņēmumiem.

2020.gadā visvairāk balvas – 48, piedāvājis uzņēmums SIA “RIGA SPIRITS & WINE OUTLET”. Otrs aktīvākais papildu balvu nodrošinātājs bijis SIA “OC VISION”, sarūpējot 40 balvas, bet trešajā vietā AS “LIDO” ar 25 balvām. Savukārt, vērtējot uzņēmumu aktivitāti pēc mēnešu skaita, kuros tas piedāvājis balvas, pirmajā vietā ierindojas SIA “RIGA SPIRITS & WINE OUTLET”, nodrošinot papildu balvas visu 2020.gadu – 12 mēnešus. Uzņēmums SIA “VRPB” piedāvājis balvas 8 mēnešus, bet SIA “Rīga MT” piedāvājis balvas pus gadu.

Loterijas pozitīvā ietekme uz budžeta ieņēmumiem

Čeku loterijas ietvaros iegūto informāciju VID galvenokārt izmanto preventīvām darbībām, aicinot uzņēmumus precizēt nodokļu deklarācijas. Pusotra gada laikā preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā uzņēmēji pēc VID aicinājuma ir iesnieguši 1441 precizētu deklarāciju un papildus deklarējuši nodokļus 2 008 772 eiro apmērā, savukārt 51 VID veiktajā tematiskajā pārbaudē konstatēti dažāda veida pārkāpumi. Par tiem piemērots naudas sods kopumā 25 620 eiro apmērā. Tādējādi, čeku loterijai Latvijā norisinoties teju pusotru gadu, valsts budžeta ieņēmumi palielināti par 2 034 392 eiro.

Čeku loterija turpinās arī šogad un vēl līdz pat 2021.gada aprīlim katru mēnesi tiks izlozētas ne tikai 54 naudas balvas, no kurām viena – 10 000 eiro vērtībā, trīs – 5000 eiro vērtībā un 50 naudas balvas 100 eiro vērtībā, bet arī dažādas vērtīgas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas. Bet jau no 2021.gada 1.aprīļa čeku loterija piedzīvos vairākas  izmaiņas un uzlabojumus! Iedzīvotāji loterijā varēs reģistrēt ne tikai čekus, kvītis un biļetes, bet arī rēķinus, kas apmaksāti ar internetbankas starpniecību. Otrs izlozes jauninājums ļaus iedzīvotājiem piedalīties tematiskajās nozaru čeku izlozēs.

Plašāka informācija pieejama tīmekļa vietnē www.cekuloterija.lv. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz tālruņa numuru 67120011 vai rakstīt uz e-pasta adresi: [email protected].

Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā. Čeku loterija Latvijā notiek pirmo reizi, taču citur pasaulē ir visnotaļ izplatīta prakse, kas devusi pozitīvus rezultātus gan attiecībā uz sabiedrības rīcības maiņu, gan ieņēmumiem valsts budžetā. Čeku loteriju organizē VID, informatīvi atbalsta VAS “Latvijas Loto”.

Zaļā Josta - Reklāma