Busnex”: Baltijā pieaug interese par videi draudzīgiem – elektriskajiem autobusiem

Šobrīd Lietuvā aktīvi tiek testēti pasaulē vadošā elektrisko autobusu ražotāja “Yutong Bus” piedāvātie pilsētu un starppilsētu autobusi, un interese par iespēju izmēģināt šādus autobusus parādās arī Igaunijā un Latvijā. Pieprasījumu pēc elektriskajiem autobusiem kā loģisku un mūsdienīgu sabiedriskā transporta attīstības virzienu veicinājis arī tas, ka kopš 2020. gada sākuma “Yutong Bus” ir arī oficiāls pārstāvis Baltijā UAB “Busnex”.

Ķīnas kompānija “Yutong Bus” kopš 2016. gada ir vadošais autobusu ražotājs pasaulē pēc pārdošanas apjoma, specializējoties elektrisko transporta līdzekļu ražošanā un eksportā – “Yutong Bus”, pateicoties inovatīvām tehnoloģijām, ražo hibrīda un elektriskos autobusus, kuri ir sastopami pilsētās visā pasaulē.

Šī gada sākumā “Busnex” iegādājās pirmos trīs “Yutong Bus” elektriskos autobusus – no tiem divus pilsētas autobusus un vienu starppilsētu.  Ar tiem jau veikta virkne testa braucienu Lietuvā. Aizvadītajā nedēļā autobuss veiksmīgi mēroja ceļu no Kauņas uz Klaipēdu un atpakaļ – kopā 450 km tikai ar vienu uzlādes reizi.

 “Visās trīs Baltijas valstīs ir ambiciozi plāni CO2 izmešu samazināšanā, taču, lai tos sasniegtu, ir jāievieš būtiskas izmaiņas pilsētu transporta un infrastruktūras plānošanā. Šobrīd transporta nozare ir viena no galvenajām izmešu radītājām pilsētās, tādēļ nepieciešamība pāriet uz elektriskajiem transportlīdzekļiem arvien pieaugs,” skaidro “Busnex” vadītājs Simonas Ramanauskas

Eiropas zaļais kurss paredz transporta radīto izmešu samazinājumu valstiskā līmenī. Latvijas nacionālajā enerģētikas un klimata plānā bezizmešu transporta iegādei paredzēti 30 miljoni eiro, ko apgūt līdz 2030. gadam. Lai sasniegtu valsts nosprausto mērķi, viens no veidiem ir veicināt pārsēšanos pie elektrisko transportlīdzekļu stūres. 

Laikā no 13. līdz 14. oktobrim “Busnex” plāno veikt līdz šim garāko testa braucienu starppilsētu elektriskajam autobusam Baltijā: maršrutā Tallina – Kauņa, pieturot arī Rīgā, kur to būs iespēja aplūkot arī pilsētas iedzīvotājiem. 

“Yutong Bus” elektriskie autobusi katru gadu pasaulē samazina oglekļa emisijas par 3 miljoniem tonnu. Lai gan elektrisko autobusu iegāde ir dārgāka nekā dīzeļa autobusiem, ilgtermiņā ieguldījums atmaksājas – elektriskie autobusi ir energoefektīvāki, ietaupot līdz pat 20 eiro uz katriem 100 kilometriem. Elektroautobusi ir klusāki, to uzturēšanas izmaksas ir līdz pat 30 procentiem lētākas nekā dīzeļa autobusiem. Ar vienu uzlādi elektriskie autobusi spēj nobraukt līdz 450 kilometriem.

Zaļā Josta - Reklāma