ASV vēl prezidentu un daļu kongresa deputātu

Sabiedriskās domas aptauju dati liecina, ka lielāks atbalsts ir Baidenam, taču nav izslēgti pārsteigumi, ko var radīt cilvēku aktivitāte 6 tā dēvētajos svārstīgajos štatos -Floridā, Pensilvānijā, Mičiganā, Ziemeļkarolīnā, Viskonsinā un Arizonā.

Prezidentu izrauga no katra štata ievēlētie pārstāvji jeb elektori, un iespējama situācija, ka par valsts vadītāju kļūst kandidāts kurš saņēmis mazāk balsu.

Ne mazāk svarīga ir abu Kongresa palātu deputātu izvēle, jo deputāti var bloķēt daudzu Baltā nama saimnieka lēmumus, ja vairākums ir opozīcijas partijai.

Līdz ar Covid-19 balsošanas kārtību uzraudzīs tā, lai cilvēki nebūtu cits citam cieši blakus un, lai visiem būtu maskas.

Vēlēšanas uzraudzīs arī tūkstošiem tā saukto tiesnešu, kuru uzdevums būs gādāt, lai nenotiktu krāpšana un iecirkņos neizceltos arī nekārtības.

ASV sagaida, ka gadījumā, ja uzvarēs Tramps, nav izslēgti plaši protesti demokrātu pilsētās, tostarp Vašingtonā un Ņujorkā.

Pats Tramps vēlēšanu nakti sagaidīšot Vašingtonā un būšot starp Balto namu un Trampa viesnīcu, kas atrodas tuvu Baltajam namam.

Savukārt Džo Baidens būšot savā dzīves vietā Vilmingtonā, Delavēras štatā, kur viņš ir audzis, skolojies un joprojām dzīvo.

Bet vēlēšanu rezultāti, ļoti iespējams, nebūs zināmi uzreiz, jo ir bijusi ļoti aktīva balsošana pa pastu un tas mazliet apgrūtina operatīvu balsu saskaitīšanu.

Šis ir nacionālais balsojums, kam sekos elektoru kolēģijas gala vārds, un tas būs janvārī, kas, nav izslēgts, var mainīt ASV balsošanas gaitu.

ASV vēstnieka Latvijā Džona Kārvaila paziņojumā par ASV prezidenta vēlēšanām norādīja, ka “ASV 2020. gada vēlēšanu kampaņas cikls, kurš beidzas šodien, notiek globālās pandēmijas, augstas agrīnās vēlētāju aktivitātes un visas valsts padziļinātas intereses fonā.  Ievērojot mūsu demokrātijas tradīcijas, kandidāti visā valstī ir uzrunājuši amerikāņu tautu, žurnālisti – brīvi atspoguļojuši kampaņas, un Amerikas pilsoņi – dedzīgi apsprieduši dienaskārtības jautājumus. Tagad savu vārdu sacīs amerikāņu tauta, izdarot savu izvēli par to, kurš nākamos četrus gadus strādās Baltajā namā un pārstāvēs vēlētājus vairākos tūkstošos biroju Kongresā, štatu likumdevējos, apgabalos un pilsētās. Mēs ceram sagaidīt rezultātus jau pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas un pēc tam, kad atbildīgās amatpersonas rūpīgi saskaitīs balsis, lai pārliecinātos, ka Amerikas iedzīvotāju balss ir sadzirdēta.”

Zaļā Josta - Reklāma