Ārstniecības iestādes uzsāk sadarbību ar astoņiem jaunuzņēmumiem inovatīvu risinājumu izstrādē

Latvijas veselības aprūpes inovāciju laboratorijas “Open Health Labs” pilota programmas atklāšanas pasākumā paziņoti astoņi Eiropas jaunuzņēmumi, kas turpmāko divu mēnešu laikā kopradē ar četrām Latvijas ārstniecības iestādēm meklēs inovatīvus un uz pacienta pieredzes uzlabošanu vērstus risinājumus iestāžu izaicinājumiem, informē Nacionālais veselības dienests (NVD). Pirmās pilota programmas dalībnieku vidū ir Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs, Jelgavas pilsētas slimnīca un Daugavpils reģionālā slimnīca. 

“Ar dalību jaunajā pilota programmā Daugavpils reģionālā slimnīca turpina sasniegt savus izvirzītos mērķus, tajā skaitā procesu digitalizāciju, kura rezultētos vēl kvalitatīvākā un optimālākā medicīnisko pakalpojumu sniegšanā. Kā izaicinājuma virzienu esam izvēlējušies mūsu slimnīcas onkoloģijas nodaļu. Ceram, ka kopā ar jaunuzņēmumiem mums izdosies atrast inovatīvus risinājumus, lai nodrošinātu mūsu ārstus, farmaceitus un māsiņas ar digitālu zāļu ordinācijas pārskatu un drošu ķīmijterapijas zāļu apriti. Ja jaunais risinājums būs pierādījis savu pozitīvo ietekmi onkoloģijas pacientu ārstēšanā, to varētu integrēt arī citās slimnīcas nodaļās,” stāsta Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs. 

Dalībai pilota programmā kopumā tika saņemti gandrīz 80 pieteikumi no Eiropas, Āzijas, Āfrikas un Ziemeļamerikas. Pēc rūpīgas jaunuzņēmumu izvērtēšanas no visiem pieteikumiem tika atlasīti astoņi jaunuzņēmumi, kuru komandas un līdzšinējā pieredze visprecīzāk atbilda ārstniecības iestāžu izvirzītajiem izaicinājumiem.  

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS): 

  • pie apmeklētājiem un darbiniekiem ērtas navigācijas izstrādes turpmāk strādās kopā ar jaunuzņēmumu BuzzStreets no Lielbritānijas; 
  • pie pacientam efektīvas mantu saņemšanas, uzglabāšanas un aprites sistēmas izveides sastrādāsies ar jaunuzņēmumu Bloq.it no Portugāles.  

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC):

  • pie digitālās platformas pacientu identifikācijas nodrošināšas attālinātām konsultācijām RPNC sadarbosies ar jaunuzņēmumu Medon no Latvijas un jaunuzņēmumu Knok Care no Lielbritānijas. 

Jelgavas pilsētas slimnīca: 

  • pie risinājuma pacientu veselības stāvokļa nepārtrauktai uzraudzībai sastrādāsies ar jaunuzņēmumu Inicare no Nīderlandes; 
  • pie  pacientu kustību un atrašanās vietas monitorēšanas risinājumiem strādās kopā ar jaunuzņēmumu IntraPosition no Izraēlas

Daugavpils reģionālā slimnīca:

  • pie inovatīviem risinājumiem pacientu ārstniecības ordināciju uzskaitei un veikto terapijas datu turpmākajai analīzei onkoloģijas nodaļas ietvaros sadarbosies ar jaunuzņēmumu Resilio no Lielbritānijasun jaunuzņēmumu Dynaccurate noLuksemburgas.

Mums ir patiess prieks iesaistīties NVD un Helve organizētajā pilota programmā. Medon komanda iestājas par ārstniecības pakalpojumu pieejamību neatkarīgi no pacienta atrašanās vietas, piedāvājot risinājumu attālinātām ārstu konsultācijām. Šī programma un konkrētais izaicinājums ir plašs solis, lai veicinātu iekļautību, popularizējot tiešsaistes speciālistu konsultācijas tepat Latvijā. Īpaši liels prieks sastrādāties ar Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru, kura pakalpojumiem attālinātas konsultācijas iespējams palīdzētu noņemt daļu no tām piemītošās stigmas,” saka “Medon” dibinātājsRoberts Lasovskis. 
Turpmākie divi mēneši programmas dalībniekiem paies aktīvās kopstrādes sesijās, kurās tiks nepārtraukti attīstīti un pārbaudīti piedāvātie risinājumi un to atbilstība programmas sākumā izvirzītajiem mērķiem. Kopstrādes procesu atbalstīs un uzraudzīs pieredzējuši atvērto inovāciju un medicīnas tehnoloģiju eksperti galvenā programmas mentora Viestura Sosāra vadībā. Programmas noslēgums gaidāms šī gada 7. decembrī, kad programmas dalībnieki ekspertiem un medicīnas iestāžu pārstāvjiem prezentēs izstrādātos risinājumus jeb produktu DEMO.  

Inovāciju laboratoriju “Open Health Labs” NVD sadarbībā ar inovāciju vadības uzņēmumu “Helve” izziņoja šī gada augustā. Tā ir pirmā uz inovāciju ieviešanu vērstā programma Latvijas veselības nozarē, kas vienlaikus ir arī pirmais solis plašākai inovāciju īstenošanai nozarē. 

  

Zaļā Josta - Reklāma