Ar grandiozu koncertu Rundāles pilī noslēgsies Senās mūzikas festivāls  

VSIA “Latvijas Koncerti” aicina uz krāšņu un vērienīgu Senās mūzikas festivāla noslēguma koncertu Rundāles pils dārzā 9.jūlija vakarā. Lielāko senās mūzikas svētku noslēgumā arī šogad skanēs Antonio Vivaldi vijoļkoncertu cikls “Gadalaiki” – viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, Normunda Šnē vadībā, koncertā piedalīsies arī izcilā vijolniece, pasaules vadošo orķestru soliste Kristīne Balanas. 

Ciklā “Gadalaiki” apvienotie četri vijoļkoncerti pirmoreiz izdoti 1725. gadā krājumā ar nosaukumu “Harmonijas un izdomas sacensība”. Un patiesi – šajā mūzikā netrūkst ne harmonijas, ne izdomas, jo Vivaldi sirsnīgi izpriecājies, zīmējot dabas un sadzīves ainas, un partitūrā ierakstot arī vārdisku to atšifrējumu. Kompozīcijā iekodētais temperaments un krāsu sulīgums atraisa interpretu fantāziju, taču te vajadzīga arī briljanta spēles tehnika un dzīva muzikalitāte. Šoreiz saspēlē ar Sinfonietta Rīga to apliecinās spilgtā vijolniece Kristīne Balanas – Lielās mūzikas balvas laureāte ar krāšņi plaukstošu starptautisku karjeru. Laikraksts “The Times” raksturojis latviešu vijolnieci Kristīni Balanas kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, Starptautiskā “ARD” konkursa fināliste un Spānijas karalienes Sofijas balvas “Fundacion Excelentia Young Talent” saņēmēja. Arī pašu mājās jaunās vijolnieces sniegums novērtēts ar Lielo mūzikas balvu kategorijā “Gada jaunais mākslinieks 2017”. Kā soliste Kristīne Balanas koncertējusi ar krietnu duci pasaules orķestru, kuru vidū īpaši jāizceļ debija Berlīnes filharmonijā ar Berlīnes simfonisko orķestri, tikšanās ar Londonas Karalisko filharmonisko orķestri Londonas “Cadogan” zālē, debija pie Bavārijas Radio simfoniskā orķestra un Parīzes kamerorķestra. Ar apskaužamu regularitāti jaunā vijolniece atgriežas Berlīnes filharmonijā, Londonas “Southbank” centrā un Ņujorkas “Kārnegija zālē”. 

Kristīne Balanas ar izcilību absolvējusi Karalisko Mūzikas akadēmiju Londonā, studējot pie Ģērģa Pauka un ar panākumiem papildinājusies Hansa Eislera Mūzikas augstskolā Berlīnē, talantu prasmes slīpējot vijolnieka Koļas Blahera vadībā, savukārt patlaban viņas mentors ir Leonīds Kavaks.

Nepagurstoši popularizējot laikmetīgo mūziku un mazāk zināmu repertuāru, Kristīne ir pirmatskaņojusi Deivida Kūnana Vijolkoncertu ar RTÉ Nacionālo SO un piedalījusies Veinberga Vijolkoncerta Lielbritānijas pirmatskaņojumā, kā arī Pētera Vaska vijolkoncerta “Tālā gaisma” Rumānijas pirmatskaņojumā. Kā kamermūziķe Kristīne sadarbojusies ar Maksimu Vengerovu, Vadimu Gluzmanu, Borisu Garļicki, Rolandu Krīgeru un Rīdigeru Loteru. 

Kristīne spēlē 1787. gada Antonio Graņāni vijoli, ko viņai laipni aizdevis “The Little Butterfly” fonds ar Bēra Starptautiskās vijoles biedrības starpniecību.

“Senās mūzikas festivāla” ietvaros būs dzirdami dažādi koncerti:

6. jūlijā Lielajā ģildē “Senās mūzikas festivālu” atklās itāļu, angļu un spāņu baroka mūzika zviedru kamerorķestra “O/Modernt”izpildījumā. Orķestris ir viens no vadošajiem Skandināvijā un regulāri koncertē visā Eiropā, izpildot baroka un 20., 21. gadsimta mūziku. “Senās mūzikas festivālā” kamerorķestris izpildīs Domeniko Pellegrini, Henrija Pērsela, Johana Sebastiāna Baha skaņdarbus, kā arī baroka mūziku no Meksikas reģiona. Koncerta solisti būs čīliešu izcelsmes spāņu mecosoprāns – Lusiana Mančīni un izcilais vijolnieks, kamerorķestra vadītājs – Hugo Tičati. 

7. jūlijā Mazajā ģildē skanēs itāļu baroka mūzikas šedevri, ko izpildīs kontrtenors Marnikss De Kats, vijolniece Agnese Kanniņa, klavesīniste Ieva Saliete un Romina Liška – viola da gamba.

8. jūlijā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā varēs dzirdēt vācu baroka un renesanses garīgos dziedājumus. Koncertprogrammā Johana Sebastiāna Baha, Dītriha Bukstehūdes un Franca Tundera mūzika, ko izpildīs Latvijas Radio koris. Koncertu diriģēs Kaspars Putniņš, šobrīd viens no starptautiski pazīstamākajiem latviešu kordiriģentiem, kura specializācija ir tieši baroks un senā mūzika.

8. jūlijā Rīgas Domā nakts koncertu sniegs Baltijas valstīs vadošā viduslaiku un renesanses vokālā grupa “Schola Cantorum Riga”, kas izpilda seno mūziku, īpaši gregoriskā korāļa autentisko dziedāšanu. Grupas dziedātāji ir profesionāli mūziķi, kurus vieno mīlestība pret seno mūziku un vēlme atskaņot to saskaņā ar jaunākajām atziņām autentiskas interpretācijas jomā. 

9.jūlijā koncertdienu Rundāles pilī iesāks radošās darbnīcas un koncertuzvedums bērniem “Karalis Strazdubārda”. Pazīstamā Brāļu Grimmu pasaka izskanēs senās mūzikas skaņās – angļu komponista Henrija Pērsela skaņdarbos. Koncertā piedalīsies dziedātāji – Beāte Zviedre, Jānis Kurševs, Kalvis Kalniņš, Ilona Bagele, Juris Kaukulis, kā arī Latvijas Radio kora solisti – Agate Pooka, Kārlis Rūtentāls, Jānis Kokins. Muzikālo pavadījumu veidos klavesīnists Pēteris Vaickovskis, baroka vijolnieks Raimonds Melderis, baroka čellists Ainārs Paukšēns, baroka altiste Zane Dziesma, lautists Lenards Gotlubs un seno pūšaminstrumentu meistare Ieva Nīmane. Daždās lomās iejutīsies arī Rīgas Baleta skolas audzēkņi, koncertu vadīs atraktīvā Karina Bērziņa. 

Zaļā Josta - Reklāma