Apstiprina vadlīnijas sāls lietošanas mazināšanai Rīgas ielās

Otrdien, 16.februārī, apvienotajā Rīgas domes Satiksmes un transporta komitejas un Mājokļu un vides komitejas sēdē deputāti akceptēja vadlīnijas sāls lietošanas samazināšanai Rīgas ielās.

Vadlīniju mērķis ir sniegt praktiskus norādījumus visām pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām sāls samazināšanai, attīrot teritorijas no sniega. Vadlīnijas stāsies spēkā no 22.februāra.

“Katram atsevišķi sāls var likties ērtākais un lētākais variants ietvju uzturēšanai ziemā. Taču mums visiem kopā Rīgā rodas daudz ieguvumu, ja pēc iespējas samazinām sāls lietojumu. Šīs vadlīnijas ir pirmais, vienkāršākais solis, lai sargātu kokus, dzīvniekus un infrastruktūru no sāls negatīvajām ietekmēm,” sacīja Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Vadlīnijas kalpos kā vispārīgi ieteikumi dabai un cilvēkiem draudzīgākai ielu un ietvju tīrīšanai. Papildus domes saistošo noteikumu prasībām, vadlīnijas paredz to, ka notīrītais sniegs jānovieto tā, lai tas netraucētu gājēju un citu satiksmes dalībnieku kustībai, kā arī to, ka priekšroka jādod granīta, nevis dolomīta šķembām kā pretslīdes materiālam gadījumos, kad to pieļauj attiecīgā infrastruktūra. Tostarp, ja tiek izmantotas granīta vai dolomīta šķembas, tās ir jāsavāc brīdī, kad sniegs ir nokusis, ne tikai sezonas beigās.

Lai samazinātu sāls izmantošanu un tā kaitīgo ietekmi, vadlīnijas iesaka vispirms mehāniski veikt ietvju attīrīšanu no sniega un ledus un tikai pēc sniega un ledus mehāniskas notīrīšanas, ja nepieciešams, lietot pretslīdes materiālus.

Tāpat vadlīnijas iesaka izvēlēties dabai saudzīgākus pretslīdes materiālus, kā, piemēram, smiltis vai sīkšķembas un izvērtēt NaCL un CaCl2 saturošo pretslīdes līdzekļu lietošanas nepieciešamību un izmantot tos tikai gadījumos, ja veidojas apledojums.

Tāpat arī kā pretslīdes materiālus izmantot smilts/sāls maisījumus, nevis tīru sāli, tā samazinot nepieciešamo sāls daudzumu. Zemākās temperatūrās (no -7 grādiem), ja tiek izmantota tehniskā/vārāmā sāls (NaCl), tai pievienot kalcija hlorīdu (CaCl2) apmēram 20%, kas gan mazāk kaitē apstādījumiem, gan nodrošina labāku sniega un ledus kušanu zemākās temperatūrās. Savukārt sāli saturošos pretslīdes materiālus izmantot tikai tik, cik nepieciešams, un nepieļaut redzamu sāls nogulšņu veidošanos. Kā arī pēc ziemas sezonas beigām veikt apstādījumu laistīšanu, lai samazinātu sāls koncentrāciju augsnē, tādējādi uzlabojot augšanas apstākļus.

Zaļā Josta - Reklāma