65% iedzīvotāju vēlas ekonomiski atbalstīt vietējos ražotājus

Lielākā iedzīvotāju daļa (64%) atzinuši, ka, izvēloties pārtikas produktus, viņiem ir svarīgi, lai tie būtu ražoti Latvijā, turklāt 65% respondentu tādā veidā vēlas ekonomiski atbalstīt vietējos ražotājus. Neskatoties uz to, Latvijas iedzīvotāju rīcība atpaliek no iecerēm, jo tikai aptuveni puse jeb 28,6% cenšas pēc iespējas biežāk iegādāties pašmāju ražojumus, secināts jaunākajā nozares apskatā “Maxima mazumtirdzniecības kompass”. Apskatā ietverti pētījumi un ekspertu komentāri par aktuālākajām iedzīvotāju iepirkšanās paradumu izmaiņām, Latvijas ekonomikas attīstības tempiem un prognozēm, kā arī produktu patriotismu un iedzīvotāju gatavību atbalstīt vietējos ražotājus Covid-19 laikā.

Pētījumā par produktu patriotismu arī atklāts, ka vēlmei atbalstīt Latvijas ražotājus un lauksaimniekus seko iedzīvotāju priekšstats, ka vietējie produkti ir svaigāki, jo “ceļo” mazāk” (46%), uzticēšanās pašmāju ražojumu kvalitātei un ražotāju reputācijai (42%), kā arī viedoklis, ka vietējie produkti garšo labāk (31%).

“Priecē, ka sabiedrība gatava mobilizēties globālo izaicinājumu priekšā un ar savu rīcību sniegt atbalstu Latvijas ražotājiem un lauksaimniekiem. Apzinoties arī savu lomu šī atbalsta nodrošināšanā, mēs, “Maxima Latvija”, nepārtraukti attīstām sadarbību ar vietējiem uzņēmumiem, sadarbojoties nu jau ar 515 Latvijas ražotājiem un izvēloties vietējo produkciju saviem veikaliem. Vēlamies nodrošināt ikvienam pircējam plašu un kvalitatīvu Latvijā ražotu preču klāstu – jau šobrīd Latvijai raksturīgās svaigās pārtikas preču pārdošanas īpatsvars mūsu veikalu plauktos sastāda aptuveni 70%, bet kopējais pašmāju preču vienību skaits sasniedzis vairāk nekā 10 000. Piedāvājot pašmāju produkciju, mēs ne tikai apmierinām klientu vēlmi ēst svaigu, sezonālu, Latvijai raksturīgu un kvalitatīvu pārtiku. Tas ir arī veids, kā palīdzēt gan vietējiem ražotājiem, gan ekonomikai kopumā ātrāk pārvarēt grūtības ekonomiskās lejupslīdes laikā,” uzsver “Maxima Latvija” vadītājs Viktors Troicins.

Vērtējot Covid-19 izplatīšanās ietekmi uz vietējās produkcijas iegādes biežumu, 12% aptaujāto atzina, ka pandēmijas ietekmē sākuši biežāk pirkt Latvijas produkciju. Lielākā respondentu daļa (66,5%) atzina, ka Latvijā ražoto produkciju viņi turpina iegādāties aptuveni tikpat bieži, cik agrāk. Tikmēr, novērtējot savu personīgo atbalstu, nepilna trešdaļa (29%) uz jautājumu par to, vai viņi sniedz pietiekamu atbalstu Latvijas ražotājiem, atbildēja apstiprinoši, paskaidrojot, ka cenšas pēc iespējas biežāk iegādāties Latvijas ražojumus. Savukārt 42,5% aptaujāto atzina, ka viņu rīcība atpaliek no vēlamā un viņi varētu vietējos produktus iegādāties biežāk.

Vēl vairāk dot priekšroku Latvijā ražotai pārtikai vislabāk motivētu cenas samazināšana patērētājiem, pārliecināti 72% iedzīvotāju. Aptuveni puse (46%) uzskata, ka jāveicina Latvijas ražojumu pieejamība veikalos, savukārt teju 40% uzskata, ka vietējie produkti vairāk jāizceļ, lai plauktos tie ir atpazīstami un labāk redzami. Aptuveni vienāds cilvēku daudzums – nepilna ceturtdaļa aptaujāto – uzsvēra, ka vietējās produkcijas iegādi veicinās pieejamā klāsta paplašināšana un sortimenta dažādošana, kā arī iedzīvotāju izglītošana par Latvijas ražotāju atbalsta priekšrocībām. Interesanti, ka tieši jaunākā paaudze aktīvi iestājas par iedzīvotāju izglītošanu, runājot par Latvijas ražotāju atbalsta priekšrocībām – šādu viedokli pauduši 44% respondentu vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Ar jaunāko “Maxima mazumtirdzniecības kompass” nozares apskatu “Produktu patriotisms – kurš ir patiesais labuma guvējs? Iedzīvotāji, ekonomika un vide” var iepazīties šeit: https://www.maxima.lv/par-uznemumu/kompass

Par nozares apskatu “Maxima mazumtirdzniecības kompass”:

“Maxima mazumtirdzniecības kompass” ir visaptverošs mazumtirdzniecības nozares apskats, kurā mazumtirdzniecības tīkla “Maxima Latvija” eksperti sniedz savu vērtējumu par situāciju mazumtirdzniecībā un tās attīstības tendencēm. Tas iznāk kopš 2017. gada un jaunākais apskats ir jau 12 pēc kārtas. Tas tapis, balstoties uz “Maxima Latvija” datiem, kā arī piesaistot nozares labākos pētniekus no tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un izmantojot datus no Centrālās statistikas pārvaldes un citiem avotiem. Pētījums tika veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS 2020. gada septembrī. Tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Jaunākajā apskatā īpaša uzmanība pievērsta produktu patriotisma tēmai, noskaidrojot iedzīvotāju iepirkšanās paradumus, izvēloties starp vietējiem un ārzemju produktiem.

Zaļā Josta - Reklāma