46 gadījumos pašvaldība veikusi piespiedu ietvju sakopšanas izpildi

Rīgas domes Administratīvā inspekcija laika posmā no 30.novembra līdz 6.decembrim izdevusi 58 administratīvos aktus, no tiem 55 administratīvie akti nodoti Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei piespiedu izpildes realizācijai. Par deviņiem administratīvajiem aktiem saņemta informācija no attiecīgo īpašumu īpašniekiem, ka pārkāpums ir novērsts.

Tostarp laika periodā no 30.novembra līdz 3.decembrim sastādīti septiņi apskates protokoli, tajā skaitā – četri apskates protokoli par netīrītām gājēju ietvēm un trīs apskates protokoli par pieturvietām.

Savukārt Rīgas pašvaldības policija laika posmā no 29.novembra līdz 6.decembrim uzsākusi 29 administratīvā pārkāpuma procesus – lielāko daļu no tiem veido pārkāpumi par nenotīrītiem jumtiem un traumas, kas gūtas paslīdot uz neattīrītām ietvēm.

Pašvaldība atgādina, ka pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi paredz gājēju ietvju un pagalma celiņu attīrīšanu no sniega un pretslīdes materiāla kaisīšanu. Sakopšanas darbi veicami katru dienu līdz plkst. 8, nodrošinot gājēju drošu pārvietošanos.

Ietves nav obligāti pilnībā jāatbrīvo no apledojuma, jo šāda prasību izpilde ir nesamērīga, un tā rosina pārmērīgu sāls lietošanu. Sniega un apledojuma laikā ietves attīrāmas vismaz 50% apjomā no kopējā to platuma, bet ne mazāk kā 1,5 m platumā.

Tāpat arī namu īpašniekiem ir jānodrošina sniega un ledus notīrīšanu no balkoniem, lodžijām, būvju jumtiem un lāsteku nolaušanu, lai nepieļautu sniega un ledus krišanu no jumtiem, dzegām, ūdens notekcaurulēm un balkoniem. Savukārt situācijās, kad tiek apdraudēta gājēju un transportlīdzekļu drošība, jāveic bīstamo vietu norobežošana.

Pašvaldība atgādina, ka norobežošana nav efektīvs apdraudējuma novēršanas veids, un bīstamība jānovērš pēc iespējas ātrāk, nepieļaujot ilgstošu norobežojošo lentu izmantošanu.

Tostarp ir dažādi gadījumi, kad pašvaldība palīdz kopšanas nodrošināšanā, piemēram, ja piegulošās teritorijas apmērs pārsniedz īpašuma teritoriju, tad, uzrakstot iesniegumu pašvaldībai, var saņemt atbalstu sniega tīrīšanai ziemā vai zāles pļaušanai vasarā.

Saistošie noteikumi arī paredz, ka no teritorijas kopšanas pienākumiem var tikt atbrīvoti viendzīvokļa māju, kuras netiek izmantotas saimnieciskajai darbībai, īpašnieki, kas ir trūcīgas vai maznodrošinātas personas, ja šīs personas turklāt ir:

·        vientuļi pensionāri, kas ir personas ar 1. vai 2.grupas invaliditāti, kuriem nav kopīgas deklarētās dzīvesvietas ar citām pilngadīgām personām;

·        pensionāri, kas ir personas ar 1. vai 2.grupas invaliditāti, kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar personām, kas ir pensionāri vai personas ar 1. vai 2.grupas invaliditāti.

Tāpat pašvaldība aicina iedzīvotājus šajā laikā būt īpaši uzmanīgiem, pārvietojoties gar ēkām. Arī autovadītājiem pirms spēkrata novietošanas ieteicams pavērst skatu uz blakus esošā nama jumtu.

Par savlaicīgu ietvju un ēku jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma Rīgas domes saistošie noteikumi paredz administratīvos sodus. Maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 350 eiro, bet juridiskām personām – 1400 eiro.

Par nenotīrītām ietvēm vai jumtiem iedzīvotāji aicināti ziņot pašvaldībai:

Apkaimju iedzīvotāju centram – 80000800 vai [email protected].

Zaļā Josta - Reklāma