31. oktobris – pēdējā diena balsošanai par apkaimju attīstības iecerēm!

Pirmdiena, 31. oktobris, ir pēdējā diena, kad iedzīvotājiem iespējams nobalsot par sev tīkamākajām apkaimju attīstības iecerēm portālā balso.riga.lv. Līdz pirmdienas rītam nobalsojuši jau vairāk nekā 37 000 cilvēku.

Pēdējās balsojuma dienās projektu konkurence kā ik gadu ir ļoti sīva. Balsojumā neuzvarēs projekts, kas atrodas pirmajā vietā, bet gan visi, kas atrodas virs portālā balso.riga.lv redzamās sarkanās svītras. Svītra norāda, kuras ieceres iekļaujas šogad projektu īstenošanai paredzētajā kopējā summā – 700 000 eiro. Šobrīd tie ir 11 projekti.

Šobrīd visvairāk iedzīvotāji balsojuši par urbāno sporta veidu laukuma izveidi Gustava Zemgala Gatves tilta posmā starp Sarkandaugavu un Mežaparku. Tāpat lielu atbalstu guvuši projekti, kas paredz Nameja krastmalas labiekārtošanu pie Zunda, atpūtas vietas iekārtošanu pie Ķīšezera Čiekurkalnā, kā arī bērnu laukuma izveidi Mīlgrāvī pie Lādes un Lēdurgas ielas. Iedzīvotāji aktīvi balsojuši arī par pastaigu takas iekārtošanu gar Juglas ezeru, Dārziņu meža takas labiekārtošanu un suņu pastaigu laukuma izveidi Nordeķu parkā. Tāpat lielu balsu skaitu ieguvušas ieceras, kas paredz bērnu rotaļu laukuma iekārtošanu Ziepniekkalna kāpās, bērnu laukuma izveidi Bieriņos, Ozolplacī, atpūtas zonas izveidi Purvciemā, Ieriķu ielā, kā arī skeitparka izveidi Vecmīlgrāvī. Pašlaik rezultāti gan strauji mainās, jo projektus, kas atrodas zem sarkanās svītras un virs tās, šķir tikai dažas balsis.

Balsot var līdz 31. oktobra pusnaktij ikviens iedzīvotājs, kurš sasniedzis 16 gadu vecumu. Balsošana notiek portālā balso.riga.lv vai arī klātienē Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centra klientu apkalpošanas punktos. Katrs iedzīvotājs var nobalsot tikai vienu reizi, tātad atbalstīt tikai vienu projektu.

Pašvaldība īstenos tās ieceres, kuras balsojumā gūs vislielāko rīdzinieku atbalstu. Atbalstītos projektus īstenos Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvalde.

Līdzdalības budžets ir iespēja iedzīvotājiem tieši lemt par to, kā tiek izmantota daļa no pilsētas budžeta, gan pašiem iesniedzot apkaimju attīstības ieceres, gan balsojot par tām, kuras pašvaldībai īstenot. Šogad līdzdalības budžeta finansējums ir 700 000 eiro, un katras ieceres īstenošanai maksimāli pieejami 70 000 eiro.

Iepriekšējā līdzdalības budžeta konkursā 2021. gadā kopā pieejamais finansējums bija 500 000 eiro, un rīdzinieki atbalstīja 12 projektus.

Rīgas pašvaldība līdzdalības budžeta konkursu un iedzīvotāju balsojumu organizē kopš 2019. gada, šogad – jau ceturto reizi. Kopš 2019. gada rīdzinieki konkursā iesnieguši kopā 127 projektu pieteikumus. Īstenošanai pirmajos trīs konkursa gados nodoti 24 projekti. No tiem 8 projekti ir īstenoti pilnībā, bet 16 projekti pašlaik ir dažādās īstenošanas fāzēs.

Informāciju sagatavoja: Edīte Matuseviča, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore

Zaļā Josta - Reklāma