2021. gadā valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas rezultātā notikušas 387 dzemdības

Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotajiem datiem, valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas rezultātā pagājušajā gadā ir notikušas 387 dzemdības, kas ir par 47 % vairāk nekā gadu iepriekš.Dzimušo mazuļu skaits varētu būt lielāks, jo sievietēm pēc 35 gadu vecuma tiek nodrošināta iespēja veikt divu embriju transfēru, kā arī statistika neietver informāciju par maksas dzemdībām vai ārvalstīs notikušām dzemdībām pēc valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma saņemšanas. 

Veicot datu analīzi, secināts, ka Latvijā minētais pakalpojums ir īpaši pieprasīts tieši to sieviešu vidū, kuras ir vecuma grupā no 35 gadiem. Ņemot vērā pakalpojuma pieprasījumu, demogrāfisko politiku un citu valstu pieredzi medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma nodrošināšanā, no 2022. gada ir palielināts vecums, līdz kuram sievietei ir iespēja veikt valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procedūru. Turpmāk procedūru var veikt sievietes līdz 40 gadu vecumam (iepriekš – līdz 37 gadu vecumam).  

Kopumā 2021. gadā ir veiktas 912 valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras, no kurām vairāk nekā pusē jeb 52 % gadījumu ir bijis veiksmīgs rezultāts un iestājusies grūtniecība.

Zaļā Josta - Reklāma